FOTO: negatorigenocida
Grafit kod Čapljine i dalje nije uklonjen nakon osam godina: Pozvano tužilaštvo da reaguje

Grafit kod Čapljine i dalje nije uklonjen nakon osam godina: Pozvano tužilaštvo da reaguje


Poziv nadležnom tužilaštvu za uklanjanje grafita koji veliča tzv. Herceg-Bosnu upućen je putem web stranice Negatori genocida od strane Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Grafit se nalazi u mjestu Dračevo kod Čapljine.

Naglašeno je da simboli mržnje, veličanja zločina i širenja nesigurnosti ne bi smjeli imati mjesta u javnom prostoru.

U saopćenju stoji:

“Prošlo je više od osam godina otkako je na potpornom zidu uz magistralni put M-17 u mjestu Dračevo kod Čapljine osvanuo grafit kojim se veliča tzv. Herceg-Bosna, ideologija koja je pred Međunarodnim sudom pravde osuđena zbog počinjenih zločina. Uprkos jasnim zakonskim odredbama i javnim obećanjima nadležnih, ovaj sramotni grafit, koji širi mržnju i slavi zločinačku tvorevinu, i dalje stoji. To predstavlja direktno kršenje zakona i uvredu za sve žrtve zločina koje je ta ideologija proizvela.

Grafit, dugačak 75 metara i visok dva metra, nosi natpis: “Uzalud heroji povijest pišu, kad nađu se oni što istinu brišu. Herceg Bosna sinove je dala, a danas joj nema ni riječi hvala!”, iznad kojeg je nacrtan grb tzv. Herceg-Bosne. Članovi Udruge mladih sela Dračevo, koji su autori ovog natpisa, otvoreno su dokumentovali njegovo nastajanje i ponosno ga objavili na društvenim mrežama. Međutim, ovo nije samo pitanje slobodnog izražavanja, već pitanje veličanja zločinačke ideologije.

Odmah nakon što je grafit otkriven u aprilu 2016. godine, JP Ceste FBiH, koje je nadležno za ovaj dio puta, jasno je izjavilo da grafit mora biti uklonjen, jer potpornim zidom raspolaže ovo preduzeće i niko nije dobio dozvolu za njegovu upotrebu. Zakon o cestama FBiH jasno regulira ovu oblast, a grafit je postavljen nezakonito.

Međutim, osam godina kasnije, grafit i dalje stoji, a nadležni organi nisu ispunili svoja obećanja. To ukazuje na ozbiljan nemar lokalnih i općinskih vlasti, koji godinama dopuštaju da ovaj simbol zločina ostane u javnom prostoru. Ovakav propust nije samo kršenje zakonskih obaveza, već i moralna sramota.

Važno je podsjetiti da je prema **Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine** zabranjeno veličanje, negiranje, minimiziranje, odobravanje ili opravdavanje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Zakon jasno definira da svaka aktivnost koja se tiče promoviranja zločinačkih ideologija, poput one kojoj je tzv. Herceg-Bosna pripadala, predstavlja krivično djelo. Ovaj grafit nesumnjivo spada u tu kategoriju, jer slavi zločinačku tvorevinu odgovornu za brojne zločine nad nehrvatskim stanovništvom, uključujući zloglasne zločine u Ahmićima i Stupnom Dolu.

Tzv. Herceg-Bosna, čiji se simboli i ideologija veličaju ovim grafitom, ostavila je krvav trag u istoriji Bosne i Hercegovine, sa stotinama ubijenih civila i desetinama hiljada raseljenih tokom sukoba 1990-ih. Šest visokih dužnosnika ove tvorevine osuđeno je u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina, a strahote logora poput Heliodroma, Gabele i Dretelja su dobro poznate.

Pozivamo nadležno **tužilaštvo** da hitno reaguje i pokrene istragu zbog neuklanjanja ovog grafita. Ovakvi simboli mržnje, veličanja zločina i širenja nesigurnosti ne smiju biti prisutni u javnom prostoru. Pravna država mora pokazati snagu i odlučnost u borbi protiv veličanja ratnih zločina. Svako daljnje ignorisanje ovog problema predstavlja udarac na pravdu, poštovanje zakona i dostojanstvo žrtava.

Vrijeme je da se ovaj grafit ukloni i da se pošalje jasna poruka – Bosna i Hercegovina neće tolerisati veličanje zločinačke prošlosti, niti će zatvarati oči pred onima koji je podržavaju. Pravda mora biti zadovoljena, a zakoni dosljedno primijenjeni.”



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija