U ovom kantonu provjetari dobili 10% veće plate: Od 1. januara 2025. godine novi ugovori

U ovom kantonu provjetari dobili 10% veće plate: Od 1. januara 2025. godine novi ugovori


Jutros je Vlada Zeničko-dobojskog kantona na vanrednoj sjednici odobrila Kolektivni ugovor za osnovno i srednje obrazovanje na području ZDK-a. Nakon toga, potpisana su ova dva kolektivna ugovora koja će biti na snazi do 30. augusta 2026. godine.

Premijer Nezir Pivić je nakon potpisivanja ugovora naglasio da će prosvjetni radnici u ovom kantonu, koji su početkom januara dobili 15-postotno povećanje plaće, od 1. januara naredne godine imati veće plaće za dodatnih najmanje 10 posto.

Potpisivanje novih kolektivnih ugovora također potvrđuje opredjeljenje Vlade ZDK za nastavak kvalitetne saradnje sa sindikatima. Pivić je istakao važnost suradnje s zaposlenima u oblasti obrazovanja.

“Nakon povećanja plaća, početkom godine, od 15 posto, nastavlja se tim tempom i za narednu godinu. Drago mi je da od predstavnika sindikata čujemo da je to najkvalitetniji kolektivni ugovor do sada. Posebno nas raduje što ćemo nastaviti dijalog i što, pored rješavanja materijalnog statusa zaposlenika, imamo i rješavanja drugih pitanja u obrazovanju. Tu mislim na infrastrukturu i besplatne udžbenike, što smo osigurali za sve osnovce od prvog do devetog razreda” izjavio je premijer Pivić, dodavši da će novo povećanje plaća opteretiti budžet ZDK-a za dodatnih 16 do 20 miliona KM na godišnjem nivou.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirza Mušija je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom i dijalogom sa socijalnim partnerima. Ovim su ispunjeni njihovi zahtjevi, čime je izbjegnuta situacija u kojoj se nalaze neki drugi kantoni.

On je uvjeren da će to poboljšati cjelokupan nastavni proces. Novim kolektivnim ugovorom dodatno će se uzeti u obzir svi koji imaju dodatne terete u svom poslu, prepoznati kroz isplatu dodataka na plaću.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja ZDK-a, Selvedin Šatorović, zahvalio je Vladi ZDK na kontinuiranoj podršci za oko 6.000 zaposlenih u obrazovanju, što čini više od dvije trećine svih zaposlenih koji primaju plaću iz budžeta ZDK-a.

Šatorović je naglasio da je Vlada ZDK nastavila kontinuitet podrške prosvjetnim radnicima, osim u mandatu Amre Mehmedić, kada se nije smatralo potrebnim pregovarati o poboljšanju njihovog položaja. Izrazio je zadovoljstvo novim kolektivnim ugovorom, ističući da su parametri povećanja između 10 i 29 posto, dok je prethodni ugovor imao najveći parametar od 26 posto.

S obzirom na skromni budžet ZDK-a, koji je 2,5 puta manji od budžeta Kantona Sarajevo, istaknuo je da ova vlada vodi računa o interesima radnika u obrazovanju.

Predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a, Dževad Hadžić, također je izrazio zadovoljstvo novim kolektivnim ugovorom, koji je zadržao sva prava iz prethodnog, uz značajne iskorake.

Naglasio je da će od 1. januara 2025. godine biti prepoznat rad na odgoju, kao i povećanje od 10 posto koeficijenata za sve radnike u obrazovanju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija