Poduzetnica iz Rijeke pokušala “izvući” pola miliona eura iz fondova

Poduzetnica iz Rijeke pokušala “izvući” pola miliona eura iz fondova


Istragu protiv dvoje osumnjičenih zbog prevare s poljoprivrednim podrškama pokrenuo je Ured evropskog javnog tužioca (EPPO) u Zagrebu. Među osumnjičenima je i riječka poduzetnica Vanja G., koja je prošle godine također bila uhapšena zbog subvencijske prevare.

Osim Vanje G., kako navode mediji, uhapšen je i jedan advokat zbog najnovije prevare. Obje osumnjičene su privedene u srijedu na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji koje su provedene u saradnji s Policijskom upravom primorsko-goranskom. Ovu informaciju je saopštio nezavisni ured javnog tužioca Evropske unije, zadužen za istragu, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela protiv finansijskih interesa Unije.

EPPO je, bez otkrivanja identiteta osumnjičenih, objavio da sumnja da su Vanja G. i prokurist jednog trgovačkog društva, u periodu od oktobra 2021. do 17. oktobra 2022., na prevaran način tražili bespovratne potpore. Ove potpore su sufinansirane iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u visini od 85 posto, dok je 15 posto osigurano iz državnog budžeta Republike Hrvatske.

EPPO sumnja da su dvoje osumnjičenih, u ime kompanije, podnijeli zahtjev Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za 497.976 eura podrške u okviru javnog konkursa “Podrške za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva”, čija je ukupna vrijednost 711.394 eura.

U svojoj prijavi, oboje su lažno tvrdili da kompanija ispunjava obavezne uslove prihvatljivosti vezane za ekonomsku veličinu. Da bi dobili potrebnu potvrdu koju su namjeravali priložiti uz prijavu, dvojac je dva puta dao lažne podatke službenoj osobi Ministarstva poljoprivrede, tvrdeći da su uslovi ispunjeni, iako to nije bila istina.

Pored toga, osumnjičenici su netačno naveli da društvo zapošljava osobu sa poljoprivrednom ili biotehnološkom stručnom spremom, te su lažno tvrdili da je društvo član poljoprivredne zadruge. Ovim su stekli neopravdanu prednost prilikom ocjenjivanja u postupku nabave.

Iz EPPO su naglasili da je Agencija, tokom administrativne obrade, primijetila sumnjive elemente u prijavi i odlučila da ne isplati bespovratne potpore.

U oktobru prošle godine, osumnjičena Vanja G. je uhapšena zbog sumnje da je uz pomoć suosumnjičenika falsifikovala podatke o vlastitom novcu za podizanje nasada smokava na otoku Jakljanu kod Dubrovnika.

Iz EPPO su tada naglasili da je to bila obaveza posjedovanja finansijske sposobnosti za realizaciju poljoprivrednog projekta, za koji je Vanja G. tražila bespovratna sredstva EU. Ova podrška je neophodna jer se isplata vrši kao refundacija sredstava koja su samostalno uložena.

Da bi prikazala da je njena dokumentacija uredna, Vanja G. je, prema sumnjama EPPO-a, uz pomoć suosumnjičenika priložila lažne dokumente svojoj prijavi. Na osnovu tih dokumenata, odobren joj je zahtjev za subvencije, nakon čega je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila njenoj kompaniji 1,5 miliona eura.

Povremeno je podizala određene dijelove isplaćene subvencije u gotovini s računa svoje kompanije. Da bi sakrila tragove nezakonitog kretanja novca, preusmjerila je dio sredstava na druge povezane kompanije, a zatim je osobno ili preko suokrivljenice dizala gotovinu.

Na taj način, Vanja G. je sebi i svom trgovačkom društvu pribavila nepripadnu imovinsku korist od 1,5 miliona eura, čime je prouzročila štetu Evropskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj i Državnom budžetu Republike Hrvatske.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija