Graničar između BiH i Hrvatske u službenom vozilu ilegalno u BiH prebacivao osuđenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1987.) zbog počinjenja kaznenog djela ‘Zlouporabe položaja i ovlasti’.

“Optužnicom se okrivljenik tereti da je, u razdoblju od 4. do 24. studenoga 2020., kao policijski službenik Postaje granične policije Imotski, iako je bio dužan prijaviti svaku osobu koja prijeđe ili pokuša prijeći državnu granicu izvan graničnog prijelaza odnosno osobu koja izbjegne graničnu kontrolu, omogućio jednom osuđeniku da nezakonito boravi na teritoriju Hrvatske te nezakonito ulazi i izlazi s njenog teritorija.

Znajući da su za tim osuđenikom raspisane međunarodne tjeralice na temelju presuda nadležnih sudova u Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini, a kojima je osuđen na zatvorske kazne, s namjerom da osuđenik ne bude uhićen i izručen navedenim državama, u dva navrata okrivljenik nije prijavio njegov boravak u Hrvatskoj niti je sačinio izvješća o počinjenju prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice.

Naime, okrivljenik je dva puta službenim policijskim vozilom tog osuđenika prevezao do ilegalnog prijelaza državne granice u neposrednu blizinu granične crte s Bosnom i Hercegovinom kako bi izbjegavajući graničnu kontrolu napustio teritorij Hrvatske izvan graničnog prijelaza.

Na opisani način je višestrukom osuđeniku omogućio da slobodno boravi i kreće se na hrvatskom teritoriju te da izbjegne uhićenje i izručenje Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini”, navedeno je u izvješću Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79