Graničnoj policiji BiH godinama nedostaje gotovo 600 službenika

Graničnoj policiji BiH godinama nedostaje gotovo 600 službenika


Nedostatak osoblja u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine (BiH) iz godine u godinu postaje sve izraženiji problem, s gotovo 600 nedostajućih policijskih službenika.

Ovaj nedostatak osoblja postaje zabrinjavajući s obzirom na očekivanja Brisela od BiH u pogledu unapređenja upravljanja granicama i migracijama, što je ključni dio njenog puta prema Evropskoj uniji.

Prema izvještajima, Granična policija BiH suočava se s kroničnim nedostatkom osoblja već dugi niz godina.

Nedostatak gotovo 600 službenika predstavlja značajan izazov za efikasno upravljanje granicama, nadzor i kontrolu migracija te sprečavanje ilegalnih aktivnosti.

Iz Granične policije BiH osiguravaju javnost da su otklonjene političke prepreke na polju kadrovskog popunjavanja. Međutim, ovaj nedostatak osoblja predstavlja kompleksan problem koji zahtijeva sistematski pristup u rješavanju, uključujući adekvatne mjere privlačenja, obuke i zadržavanja kvalificiranog kadra.

U kontekstu evropskih integracija, efikasno upravljanje granicama postaje prioritetna obaveza za BiH. Brisel očekuje konkretne korake u jačanju kapaciteta granične kontrole kako bi se osiguralo usklađivanje s evropskim standardima i propisima.

Osim nedostatka osoblja, pitanje upravljanja granicama obuhvata i druge aspekte poput infrastrukture, tehnologije i administrativnih kapaciteta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija