GRAS za tužbe radnika isplatio 29,1 milion KM, potrebno još 30 miliona

 

Nagomilani dugogodišnji problemi Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS polako dolaze na naplatu.

Račun ove firme više je blokiran nego u funkciji, a razlog tome su u prvom redu tužbe njegovih radnika, a potom i dugovanja prema Centrotransu, dobavljačima za energente…

– Po pitanju tužbi do sada je isplaćeno 29,1 milion KM, a pošto na predmetima radi nekoliko advokata, nismo sigurni kolika će još potraživanja biti po ovom pitanju. Prema mišljenju ljudi iz struke koji su upućeni u situaciju, riječ je o još oko 30 miliona KM. Neki radnici imaju po dvije-tri tužbe, tako da kada su to naplatili, uplaćeno im je više od 100.000 KM.

Mislim da je najveća pojedinačna tužba koju je jedan radnik GRAS-a naplatio iznosila 116.000 KM. Želio bih istaći da 241 radnik koji je imao pravo nije tužio GRAS i oni i sada rade u firmi – kaže za Faktor Senad Mujagić, v. d. generalnog direktora GRAS-a.

Dugovanja prema radnicima su nastala u periodu od 2006. do 2015. godine.

– Kada je 2015. godine usvojena sistematizacija po kolektivnom ugovoru, do tada se moglo tužiti – kaže Mujagić koji je dodao da je jučer nakon dužeg vremena uspostavljen minibuski saobraćaj u punom kapacitetu i da su svi minibusevi registrovani i u funkciji piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79