Grčka od juna uvodi šestodnevnu radnu sedmicu

Grčka je odlučila da od juna promijeni radnu sedmicu za državne službe, banke i komunalne kompanije, uvodeći šestodnevnu radnu sedmicu umjesto dosadašnjih pet dana.

Dok druge zemlje prelaze na četverodnevnu radnu sedmicu, ova promjena donosi ograničenja u trajanju radnog vremena i prekovremenog rada.

Zaposleni neće smjeti raditi duže od osam sati šestog radnog dana, a prekovremeni rad neće biti dozvoljen.

Također, radniku neće biti dopušteno da radi noćnu smjenu šestog dana ukoliko kompanija ima petodnevne noćne smjene.

Ova nova pravila stupaju na snagu 1. juna, ali postoji nekoliko izuzetaka, uključujući kompanije koje već nisu radile pet dana u sedmici.

S druge strane, ManpowerGroup SEE (Jugoistočna Europa) grupacija najavila je nedavno službeno uvođenje 4-dnevne radne sedmice za sve interne zaposlenike u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj i Sloveniji, nakon uspješnog preliminarnog pilot projekta koji je trajao 4 mjeseca, a koji je pokazao pozitivan utjecaj na dobrobit zaposlenika i produktivnost same kompanije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79