Gruhonjić: Ne dolaze dobra vremena. Treba biti prije oprezan nego se nadati kao što smo to radili 1991. godine

Hajka protiv profesora Dinka Gruhonjića s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu traje već mjesecima. On i njegove kolege iz Vojvodine, suočavaju se s različitim oblicima nasilja, uključujući i prijetnje smrću. Gruhonjić je izjavio da se plaši za sebe, svoju porodicu i sve ljude u Srbiji koji slobodno iznose svoje mišljenje i hrabro se suprotstavljaju autoritarnim i totalitarnim tendencijama režima.

Gruhonjić je također bio meta hajke i blokade na svom fakultetu, pri čemu je podnesena prijava za govor mržnje, koja je kasnije odbačena. On smatra da je ova kampanja protiv njega povezana s vladajućim režimom i da će se nastaviti sve dok je taj režim na vlasti.

Govoreći o nedavnoj posjeti kineskog predsjednika Srbiji, Gruhonjić izražava zabrinutost zbog sve veće kineske prisutnosti u zemlji, ocjenjujući da je Srbija već u dobroj mjeri postala kineska kolonija. Upozorava na interese koji stoje iza ovakvih partnerstava te ističe potrebu za oprezom u vezi s tim.

– Pa pozdana je to da je Srbije u dobroj mjeri već kineska kolonija da imamo mnogo kineskih kompanija koje dobijaju najveće infrastrukturne poslove – vlasnici su rudnika u Boru, grade autoputeve, mostove i tunele po Srbiji. S aspekta Vučićevog režima logično je da se bira takav partner jer javnost u Srbiji nema pojma kakvi su to ugovori i kako je moguće da se u Vojvodini da toliko stotina hektara zemlje kompaniji Ling Long da gradi u plodnoj banatskoj ravnici. S druge strane, Kina kao velika sila ima svoje strateške ciljeve. Tu ne postoji ljubav kako to Vučić želi da predstavi, nego isključivo interesi. A Srbija se, pored toga što je ruski proxi na Zapadnom Balkanu, nameće zajedno s Orbanovim populističkim režimom u Budimpešti i kao meki trbuh Evrope za prodor Kine na ovaj kontinent, kaže Dinko za N1.

Što se tiče političkih izjava, Gruhonjić osuđuje cinizam političkog vrha, posebno Milorada Dodika, čiji se stavovi često mijenjaju ovisno o političkim okolnostima. Iznosi zabrinutost zbog izjava o mogućem raspadu suživota i upozorava da bi trebalo ozbiljno shvatiti takve prijetnje, posebno u kontekstu nedavnih izjava o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Na kraju, Gruhonjić ističe potrebu za oprezom i upozorava da se ne smije ignorirati istorijski kontekst i moguće opasnosti, s obzirom na prošla iskustva ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79