Guterresovo pismo “ne da mira” političarima iz RS-a. Javio se i Nešić, traži krivične istrage

25.01.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Kandidati za ministre i zamjenike u Vijecu ministara Bosne i Hercegovine stigli su u Parlament BiH gdje ce zastupnici danas glasati o njihovom imenovanju. Nenad Nesic, kandidat za ministra sigurnosti. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenad Nešić rekao je da protiv ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića i šefa Misije BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije “treba provesti krivičnu istragu zbog kršenja zakona i zlouporabe položaja”.

Nešić je rekao da mu je “žao što je na čelu MVP-a čovjek koji se nadao da se stvari mogu učiniti bolje u interesu svih u Bosni i Hercegovini, ali koji se vrlo brzo pokazao kao vjeran učenik Bisere Turković”.
Nešić je iznio ozbiljne optužbe rekavši da je Turković kao ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara otvorila poštu člana Predsjedništva iz RS-a, dok je, tvrdi Nešić, “Konaković otišao korak dalje i falsificirao, a prethodno odbio proslijediti pismo Cvijanović”.

Nešić kaže da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u odgovoru na pismo Cvijanović “samo napisao da on nema nikakve veze s Vijećem za provođenje mira (PIC), da ne može dostaviti ništa u vezi s njihovim radom i da se odluke Vijeća sigurnosti UN-a nalaze na njihovoj web stranici”.

Jasno je, kaže Nešić, da na toj stranici nema odluke o imenovanju Christiana Schmidta, jer ona nije donesena.

“Lagumdžija i Konaković lažiranjem i dodavanjem riječi ‘jedini’ u pismo generalnog sekretara UN-a, čime se pokušavalo insinuirati da je Guterres napisao da je PIK jedini nadležan za imenovanje visokog predstavnika, nisu promijenili činjenice, već su BiH, u koju se zaklinju i koju brane, uvukli u veliki međunarodni diplomatski skandal”, rekao je Nešić.

Ranije je reagirao i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik koji je rekao da će od UN-a tražiti “obeštećenje” iako nije jasno na osnovu čega.

Inače, generalni sekretar UN-a Anthonio Guterres odgovorio je članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, koja je od njega tražila da se iz UN-a dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluku Vijeća sigurnosti o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika.

Guterres je odgovorio Cvijanović da “UN nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma”.

“Niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevantnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH”, stoji u odgovoru prvog čovjeka UN-a članici Predsjedništva BiH.

Cvijanović je na to odgovorila da se čini da je “Guterresovo pismo pisao neko drugi”, no ubrzo joj je stigao original dokumenta sa potpisom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79