Hafiz Mrkonjić o obilježavanju Nove godine: “Zašto bi mi kao Bošnjaci oponašali neki narod? Organizuju li mevlud u Širokom Brijegu ili Banjaluci?”

U općini Kakanj ove godine neće biti javnog dočeka Nove godine zbog dešavanja u Palestini, te su tako nastavili sa praksom neorganizovanja dočeka.
Prošle godine također nije bilo organizovanog dočeka, jer su iz Općine novac odlučili podijeliti penzionerima, a godinu ranije, zbog koronavirusa ga isto nije bilo.

Zenički hafiz Adnan Mrkonjić u razgovoru za Source kaže da ga je vijest oduševila.

“Učinila me ponosnim, što neko ima svijest, da kažem da, u ovom vremenu u kojem živimo, da se suosjeća sa ljudima u Palestini koji prolaze kroz teže okolnosti od onih koje smo mi prošli, tako da, jedan veliki vid podrške da se takvo nešto ne organizuje. Generalno, nisam za takva organizovanja tih dočeka, jer su skupocjeni, a nema neke posebne koristi od nje”, govori nam Mrkonjić.

Dodaje da se uvijek ta sredstva mogu puno bolje iskoristiti za konkretne stvari.

“Kao što je kultura, rješavanje socijalnih problema u bilo kojem gradu, a ne da se bace stotinje hiljada maraka na neke vatromete i na par pjevača koji će jedini da se okoriste od svega toga”, rekao je on.

Hafiz Mrkonjić je inače protiv slavljenja Nove godine, a i ovom prilikom je ponovio svoj stav.

“Jednostavno, mi muslimani imamo svoje praznike koje obilježavamo. Nova godina uz svu komercijalizaciju i ostale stvari je povezana usko sa kršćanskim praznicima. Ja razumijem u potpunosti da neko ko je kršćan obilježava to i veseli se tome. Sada će od decembra na televizijama krenuti kampanja vezana za blagdane koji dolaze a koji su vezani za kršćanstvo, a mi kao Bošnjaci, kao ljudi koji su muslimani, ne vidim niti jedan razlog zašto bih ja oponašao neki narod koji slavi svoj praznik. Njihovo je da slave svoje praznike, a ono što je bitno i što je naša obaveza, je da jedni druge osvijestimo u nekim stvarima u kojima neko nekada nije svjestan da oponaša druge ljude i slavi njihove praznike. Ja znam da će neki reći da je Nova godina univerzalan praznik, ali se on opet veže za rođenje Isa a.s. kada i počinje računanje kalendara. Na kraju krajeva, ja nikada nisam vidio nikoga u Širokom Brijegu ili Banjaluci da slavi Bajram ili da su mevlud nekakav organizovali po pitanju nekih naših praznika, jer su oni pokazali puno veću svijest od nas po ovom pitanju”, kazao je u razgovoru za naš portal hafiz Adnan Mrkonjić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79