Handke napao novinara njemačkog FAZ-a: Kusturica mi je spomenuo Dodika, rekao sam ne!

U Banjoj Luci je austrijskom piscu i nobelovcu Peteru Handkeu prije dvije sedmice uručen najviši orden RS-a. On se time našao na istoj listi (dobitnika ordena) s Karadžićem i Mladićem, napisao je u svom članku novinar lista Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Michael Martens. Na taj članak je reagirao Peter Handke, uputivši pismo uredništvu FAZ-a, prenosi DW.

“Prije svega, molim vas da mi vjerujete da ni na koji način nisam bio pripremljen za dvije nagrade koje sam dobio tokom mog putovanja: ni za ‘najviši orden Republike Srpske’, ni za Karađorđevu zvijezdu u Beogradu”, piše Peter Handke. Ovaj nobelovac navodi kako je jedini razlog za njegovo putovanje na Balkan u trenutnim okolnostima bio put u Višegrad – gradić u istočnoj Bosni, u kojem je Ivo Andrić proveo djetinjstvo, jer mu je tamo, kako kaže, za knjigu “Drugi mač”(“Das zweite Schwert”) trebala biti uručena nagrada nazvana po jugoslavenskom piscu i nobelovcu.

“Banja Luka, glavni grad bosanskih Srba, bila je nezaobilazna postaja na tom putovanju. Bio sam iznenađen medaljom koju mi je tamo uručila predsjednica RS-a i profesorica engleske književnosti, nakon čega je, nakon otprilike sat vremena, nastavljeno moje putovanje u Višegrad. Da sam u Banja Luci izjavio: “Ovo je veliki trenutak za mene” je nonsens. (Postoji nešto što je “pogrešno” – ali to dolazi od Vašeg dopisnika…)”, piše dalje Handke.

“Ne! Ne želim političare!”

Istina je pak da mu je njegov prijatelj Emir Kusturica, inače predsjednik žirija, spomenuo “srpskog lidera Milorada Dodika” kao potencijalnu osobu koja će mu uručiti “Nagradu Ivo Andrić”, piše Handke. „Ali istina je i da sam rekao: “Ne! Ne želim političare!”, naglašava austrijski pisac u pismu njemačkom listu FAZ.

Handke potom navodi kako je te iste večeri improvizirao nekoliko rečenica o Andrićevoj literaturi i da je to jedino mjesto u članku FAZ-a, u kojem njemački novinar autentično prenosi njegove riječi, premda prešućuje, kako tvrdi, kraj govora u kojem on kaže da je siguran da nije daleko dan, kada će sjesti s piscima bilo iz Sarajeva, Prištine ili Tirane i voditi plodonosne razgovore kao u „stara-nova” vremena – „siguran” a ne „optimističan” spominjući da mu je njemački novinar i tu u usta ubacio riječ koja ne spada u njegov vokabular.

„Mogao bih nadalje ispričati kako se u članku svjesno vrijeđaju istraživači ‚takozvanog Andrićevog instituta‘ iz Višegrada: kako oni stari, oni srednje dobi i mladi, koji su, nakon mog govora, svako na svoj način, izvještajem, kronikom ili analizom, govorili o čitanju mojih knjiga, pobjedonosno i živahno; znanstveno i razigrano (za razliku od “Medvjeda koji pleše” i Vašeg članka koji me vrijeđa)”, kaže se, između ostalog, u pismu Petera Handkea redakciji lista Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Handke se usprotivio i Martensovoj formulaciji „domovina srodnih duša” u kontekstu Srbije istaknuvši: „Domovina srodnih duša – da. Ali ne zemlja, niti Srbija, niti Austrija niti Aljaska. I nikako ‚narod‘. Ili ipak možda „narod čitača”. Domovina srodnih duša je jezik, u mom slučaju to je od alfe do omege njemački jezik. Takvu domovinu poželio bih i Vašem novinaru, ako u njegovom slučaju, za to nije prekasno”, kaže se u pismu Petera Handkea redakciji dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung, koje je objavljeno u tom listu.

Odgovor Martensa

Austrijski list Kurier u današnjem izdanju piše kako je Martens iznenađen Handkeovim pismom i kako je reagirao statementom, koji je objavila izdavačka kuća Zsolnay. U njemu navodi kako je informacija o tome da će Handke dobiti “Karađorđevu zvijezdu” poznata još od prošle godine i da je uručenje u Beogradu bila ceremonija koja je ustvari samo – nadoknađena. Martens dovodi u pitanje izjavu Handkea da nije znao da će mu biti uručeno ordenje. “Ako države počnu nasumično dodjeljivati ordene, a da čak ni ne obavijeste počašćene primatelje o tome – kako da pjesnici zadrže pregled?

Dopisnik FAZ-a sa zaprepaštenjem konstatira da se Handke nije osvrnuo na činjenicu po kojoj, nakon što je primio orden Republike Srpske, sada stoji na isto listi s ratnim zločincima. Postavlja i pitanje zašto je to tako? “Jer mu to ne smeta? Mora se poći od te pretpostavke”, izvodi zaključak Martens i dodaje: “Čini mi se da je Handkeovo pismo uredništvu FAZ-a barem podjednako vjerodostojno i uvjerljivo kao i njegove izjave o ratovima na Balkanu ili njegov cjelokupan politički angažman. Nagrade, koje je sada prihvatio, dostojne su ga”, piše novinar lista FAZ Michael Martens, čiju je reakciju na pismo Nobelovca Petera Handkea objavio austrijski Kurier.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79