Foto: Fena
Haos u parlamentu: Klub Bošnjaka bojkotom blokira antiustavno djelovanje

Haos u parlamentu: Klub Bošnjaka bojkotom blokira antiustavno djelovanje


Današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izazvala je haos zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu.

Klub Bošnjaka je odlučio bojkotovati sjednicu, nazvavši prijedlog zakona antiustavnim.

Prijedlog zakona o kojem je riječ odnosi se na izmjene i dopune Zakona o Ustavnom sudu BiH, koje su predložene s ciljem da se promijeni način funkcionisanja ovog ključnog pravosudnog tijela. Prema Klubu Bošnjaka, ove izmjene bi mogle ugroziti nezavisnost i funkcionalnost Ustavnog suda, te su stoga protivne Ustavu BiH.

Šefik Džaferović, predstavnik Kluba Bošnjaka, izjavio je da ostaju pri svojoj odluci da ne prisustvuju sjednici sve dok je na dnevnom redu prijedlog zakona koji smatraju protivnim Ustavu BiH. Prema njegovim riječima, ovo je principijelna odluka kojom brane ustavnost i zakonitost​​.

S druge strane, Marina Pendeš iz HDZ-a pozvala je sve zastupnike da se vrate u svoje klupe i glasom izraze svoje mišljenje o zakonu. Pendeš je naglasila važnost demokratskog procesa i potrebu da se svi zastupnici uključe u raspravu i glasanje kako bi se postiglo rješenje​​.

Dragan Čović, lider HDZ-a, ponovo je pokušao zakazati sjednicu, što je Džaferović osudio riječima “ne daj Bože”, ukazujući na dublje nesuglasice i političke tenzije između različitih stranaka i naroda unutar Parlamentarne skupštine BiH​​.

Ovaj događaj ističe duboke političke podjele u zemlji i naglašava izazove s kojima se suočavaju zakonodavna tijela u postizanju konsenzusa o ključnim pitanjima, posebno onima koja se tiču ustavnih promjena i vladavine prava.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija