Hapšenje u Foči zbog monstruoznih zločina nad Bošnjacima ‘92; jedan radi u policiji

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu u Foči uhapsili su Spomenka Novovića (54) iz Foče i Borislava Pjanu (52) koji je aktivni policijski službenik MUP-a Republike Srpske.

Osumnjičeni se terete za krivična djela ubistva, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u ljeto 1992. godine.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i terete se da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Novović, tereti se da je, u ljeto 1992. godine, došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo pet osoba, uglavnom staraca i starica rođenih oko 1920. godine, koje je osobno usmrtio uporabom hladnog oružja, te zapalio kuću zajedno sa leševima ubijenih civila.

Također, osumnjičeni Novović tereti se da je sudjelovao u ubistvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i nečovječnom postupanju prema dva civila. Osumnjičeni Pjano tereti se da je, osobno i izravno, zajedno sa drugim osobama, sudjelovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući, ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno sa tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova.

Pjano se dodatno tereti i za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te pljačku jedne žene od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79