Haris Pašović: Ono što je Tito napravio, Bakir ne zna ni okrečiti

Gost „Crvene olovke“ je proslavljeni bh. režiser Haris Pašović.

Izgubili smo dostojanstvo

Pašović navodi kako BiH više od 25 godina nakon završetka rata nastavlja da kao država stoji u mjestu.

– Ne volim se baviti previše prošlošću, jer mislim da mi previše stojimo u mjestu i da bismo se 25 godina nakon rata morali više pokrenuti u odnosu na budućnost i u odnosu na prosperitet, da ne budemo više najnerazvijenija država u Evropi, da nemamo najveći indeks korupcije, da nemamo najviše smrtnih slučajeva od Covid-a, nekako smo baš izgubili dostojanstvo u poređenju s ostalim evropskim državama, jer mi baš ni u čemu nečemo da se dokažemo Mi na -15 raspravljamo o tome hoćemo li imati grijanje. Kada vidite u kakvoj smo situaciju kao društvo, čovjeka bude stid – smatra Pašović.

Današnje stanje u BiH 25 godina nakon rata Pašović poredi sa situacijom u bivšoj Jugoslaviji u istom vremenskom periodu.

– Ja sam rođen u Jugoslaviji, ja ne mogu pobjeći od te činjenice. Ja toga ne želim da se odreknem. Ali normalno je i da čovjek onda poredi, jer to je jedina zemlja u kojoj sam još živio i koju mogu da poredim sa ovom zemljom sad. 25 godina nakon Drugog svjetskog rata, to je 70. godina, Jugoslavija je bila zemlja prosperiteta, uz sve mane i sva ograničenja koje je ta zemlja imala, to je bila zemlja u koju su Nijemci, koji su bili neprijatelji tokom Drugog svjetskog rata, dolazili kao dragi gosti u turističkoj sezoni, gdje narodi koji su sada zavađeni su imali jednu, u najmanju ruku, pristojnu komunikaciju, ali ja sam svjedok bio da je to bilo više od pristojne komunikacije, neka emocija i toplina je postojala između Bošnjaka i Srba, Srba i Hrvata, Hrvata i Slovenaca – navodi režiser.

Mi još živimo u Jugoslaviji

Pašović se pita kako je moguće da u poretku u kojem bismo formalno trebali da budemo napredniji, propadamo kao društvo.

– U ekonomskom smislu sve više propadamo, u društvenom smislu sve više propadamo, na ivici smo stalno rata, naši mnogi mladi ljudi se konstantno sele odavde, s trendom porasta. Kako je to moguće? Kako je moguće da smo u jednom društvenom, političkom i ekonomskom okruženju koje bi po definiciji trebalo da donese prosperitet, u velikom gubitku u odnosu na Jugoslaviju koja je bila socijalističko društvo?

Pašović ističe kako su rezultati vlasti u BiH kroz sve ove godine porazni.

– Ja gledam rezultate. Rezultati su porazni. Išao sam neki dan iz Tuzle za Sarajevo, i tu nema čak ni treće trake. Mi nismo u stanju napraviti brzu cestu između dva najveća grada u FBiH. Za potrebe snimanja filma „Matrix“, napravljeno je 3km autoputa. Mi nismo u stanju da napravimo tri kilometra autoputa za godinu dana. To je porazno. Mi još uvijek živimo u Jugoslaviji i ta je Jugoslavija očigledno bila tako snažna država da ona uspijeva uprkos razaranjima, uprkos pljački, uprkos onome što ovi ne mogu ni okrećiti koliko je Tito napravio.

Pašović navodi da BiH i dalje živi od onoga što joj je Jugoslavija ostavila u naslijeđe.

– Uprkos svim anegdotalnim sjećanjima na Jugoslaviju, naša infrastruktura je i dalje jugoslovenska. Pogledajte kulturu. Posljednji objekat za kulturu, koji je napravljen kao nov objekat je napravljen 1978. godine i to su bila dva pozorišta: Bosansko narodno pozorište u Zenici, koje je i danas arhitektonski biser i Pozorište mladih u Sarajevu, jedan vrlo lijep objekat u centru grada – navodi Pašović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79