Haris Priganica ide u zatvor na sedam godina

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavala sutkinja Indira Jahić, prihvatilo je sporazum o priznanju krivice koji je s Tužilaštvom KS potpisao Haris Priganica. Njemu je na osnovu sporazuma za počinjena razbojništva u Sarajevu izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od sedam godina.

Priganica nema pravo žalbe, a pritvor mu je produžen i može trajati najviše devet mjeseci.

On je optužen da je u novembru i decembru 2021. godine šest puta počinio razbojništvo nad uposlenicama prodavnica “Amko comerc”, “Konzum” i “Mercator“ na području općina Novo Sarajevo i Novi Grad.

Maskiran i uz prijetnju startnim pištoljem, kalibra devet milimetara, obraćajući se uposlenicama riječima: “Ovo je pljačka, daj pare”, oduzeo je više od četiri hiljade maraka iz navedenih prodavnica.

Sutkinja Indira Jahić navela je da su razbojništva počinjena u kontinuitetu te da je za svaki pojedinačni slučaj imovinska korist relativno mala, ali da je istovremeno pištoljem prijetio ženskim osobama.

Napomenula je da na Priganicu, koji je ranije osuđivan za iznude, teške krađe i organizirani kriminal, kazne očito nisu imale utjecaj, pa je Vijeće smatralo da mu je kazna od sedam godina zatvora ipak adekvatna.

Priganica je u Sarajevu 2018. godine osuđen na tri godine zatvora kao član grupe koja je 2017. opljačkala poslovnice TC “Bingo” u Sarajevu i Bugojnu, kada su odnijeli gotovo 160.000 KM. Prisluškivali su policajce kako bi znali njihovo kretanje, a u pljačkama su koristili lažne policijske uniforme, fantomke, automatske puške i pištolje te nekoliko automobila za bijeg. Njih petorica osuđena su na ukupno 17 godina zatvora.

Tužilaštvo ZDK nedavno ga je optužilo i za razbojništvo u Zavidovićima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79