Haški sud odbio prigovor na odluku da Karadžić služi kaznu u V. Britaniji

Međunarodni sud u Hagu odbio je prigovor odbrane ratnog zločinca Radovana Karadžića na odluku da Karadžić bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH, 1992-95.

Karadžić ne želi u britanski zatvor jer plaši se “muslimanskih ekstremista”

To je na svom Twitter nalogu danas objavio Karadžićev advokat Peter Robinson.

“Prigovor Radovana Karadžića na odluku da kaznu služi u Velikoj Britaniji odbio je predsjednik sudskog Mehanizma Carmel Agius”, saopštio je Robinson.

Američki advokat ocijenio je da je tom odlukom Haški sud Karadžića osudio na “samicu do kraja njegovog života ili na smrt u rukama muslimanskih ekstremista u britanskim zatvorima”.

Sud u Hagu nije objavio odluku predsjednika Agiusa.

Da će Karadžić kaznu služiti u Velikoj Britaniji ranije je objavio šef britanske diplomatije Dominick Raab.

Na tu odluku, advokat Robinson je uložio prigovor u kojem je, kako su prenijeli mediji, Haški sud upozorio da će Karadžić u britanskom zatvoru “biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista”.

Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Wakefield noževima izboli generala Vojske RS Radislava Krstića, osuđenog za pomaganje genocida u Srebrenici.

Krstić je, zbog toga, bio vraćen u Holandiju i, potom, upućen u Poljsku gdje izdržava kaznu od 35 godina zatvora.

Ukazujući na opasnost da bi, na sličan način, mogao biti napadnut i Karadžić, za koga je naveo da je “ozloglašeniji” od Krstića, advokat Robinson je u prigovoru zaključio da je upućivanje Karadžića u Veliku Britaniju, pod tim okolnostima “jednako smrtnoj kazni” ili doživotnom boravku u samici.

Haški sud je 20. marta prošle godine pravosnažno osudio Karadžića na doživotni zatvor.

Apelaciono vijeće sudskog Mehanizma, pravni nasljednik Haškog tribunala, time je usvojilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Karadžić (75), u martu 2016., bio osuđen na 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Apelaciono vijeće je Karadžića pravosnažno oslobodilo optužbe za genocid u još šest opština u BiH.

U pritvoru u Scheveningenu, Karadžić je od kraja jula 2008., kada je bio uhapšen u Srbiji.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, za genocid u Srebrenici, Haški tribunal je podigao u novembru 1995 piše Federalna.ba


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79