Haški tribunal odbio zahtjev Ratka Mladića: Konačna presuda će biti izrečena 8. juna

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je danas zahtjev odbrane ratnog zločinca Ratka Mladića za odgađanje izricanja pravosnažne presude.

Ranije je donesena odluka da će drugostepena presuda biti izrečena 8. juna. Međutim, jedan od Mladićevih advokata Dragan Ivetić je prije četiri dana, 24. maja, uputio zahtjev za odgodu izricanja presude, jer je iznenada zbog zdravstvenih problema primljen u bolnicu. U zahtjevu je navedeno kako zbog toga uz Mladića neće moći biti prisutna oba njegova branioca Branko Lukić i Dragan Ivetić. Traženo je da se izricanje presude odgodi dok Ivetić ne bude zdravstveno sposoban da prisustvuje ročištu.

Međutim, Haški tribunal je odbio ovaj zahtjev. U obrazloženju je, između ostalog, navedeno kako prilikom izricanja presude niti jedna strana neće moći intervenisati, odnosno presuda će samo biti pročitana, te da zbog toga uz Mladića može biti prisutan i samo jedan od advokata.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina i genocida.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79