Hayat stao u zaštitu svog saradnika: Konakovićev napad na kolegu Avdića predstavlja najostrašćeniji napad na jednog novinara

Ministar vanjskih poslova i lider NiP-a Elmedin Konaković na zvaničnom Facebook profilu objavio je užasan film u kojem direktno proziva novinara koji je otkrio i tužioca koji istražuje narkoklan “Tito i Dino”.

Zbog narkoklana “Tito i Dino” na udaru Konakovića su se našli novinar Avdo Avdić i tužioc Sanjin Kulenović.

Konaković u opisu videa poziva da “sad nema stajanja, ova priča mora ići do kraja”.

Brojni novinari i analitičari su reagovali, a među njima i Almir Mehonić koji je uporedio Konakovićev film sa spotom koji je objavio tv Pink prije likvidacije Olivera Ivanovića.

Užasan film Elmedina Konakovića: Brutalno je napao novinara Avdu Avdića i tužioca zbog kartela “Tito i Dino”

Pored njegove reakcije, reagovala je i TV Hayat iz koje su pozvali na zaštitu njihovog saradnika Avde Avdića.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Uprava i Urednički kolegij Hayat televizije najoštrije osuđuju targetiranje i posljednji napad Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika stranke NiP, na urednika i novinara, našeg kolegu i stalnog saradnika Avdu Avdića.

Posljednji Konakovićev napad na kolegu Avdića predstavlja najostrašćeniji napad na jednog novinara kojem je javnost svjedočila u posljednjih 20 godina.

Objava videouratka o novinaru Avdiću, korištene kvalifikacije, način montiranja snimaka i odaslane poruke najdirektnije predstavljaju ne samo udar na integritet novinara i slobodu medija, već su i najdirektnija prijetnja sigurnosti kolege Avde Avdića.

Političari ne smiju koristiti svoju poziciju i zloupotrebom moći nasrtati na novinare i medije. Javnost svjedoči da ovakvo ponašanje ministra i predsjednika NiP-a Konakovića nije nikakva iznimka. Tako je nedavno verbalno nasrnuo, urlao i vrijeđao dugogodišnju reporterku Hayata Dženetu Sarić-Kozić, prozivao i etiketirao novinare i medije – Klix, Faktor, Slobodnu Bosnu… Stoga je posljednji čin ataka na kolegu Avdića posebno uznemirujući i zabrinjavajući.

Uprava i Urednički kolegij Hayat TV-a pozivaju nadležne institucije da poduzmu posebne mjere zaštite novinara i urednika Avde Avdića.

Pozivaju i sve domaće i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom prava novinara, ali i ljudskih prava uopće, da stanu u zaštitu kolege Avdića, ali i da jasno i nedvosmisleno osude necivilizacijske istupe Elmedina Konakovića. Pozivamo i vlast, posebno Trojku, da se ogradi od Konakovićeve očite namjere da uskrati slobodu rada novinarima i medijima koji kritički propituju njihov rad.

Uloga medija u demokratskom društvu i jeste da bude čuvar demokratije, da kroz istraživačko novinarstvo otkriva i osvjetljava kršenje zakona ili zloupotrebu političke moći i pozicija. Kolega Avdić samo je radio svoj posao i mora mu biti dopušteno da nastavi svoju profesionalnu karijeru.

Uprava i Urednički kolegij Hayata pružaju bezrezervnu podršku kolegi Avdi Avdiću u njegovom istraživačkom radu. Nažalost, mi ne možemo garantovati sigurnost njemu i njegovoj porodici, a ona je posljednjim nasrtajem Konakovića na slobodne novinare i medije definitivno ugrožena.

Konaković otišao i korak dalje, pa je na društvenim mrežama objavio i gotovo šestominutni video, kojim je zgrozio bh. javnost”, napisali su iz Hayata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79