HDZ-ovi državni ministri još jednom odbili ukinuti vize državljanima Saudijske Arabije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još jednom je odbilo usvojiti Odluku o izmjenama Odluke o vizama, kojom bi državljanima Saudijske Arabije bio omogućen ulazak u BiH bez izdavanja vize.

Ovome su se usprotivili ministri iz HDZ-a koji navode dva razloga zbog čega ne treba uvesti bezvizni režim sa Saudijskom Arabijom. Jedan od razloga je što bi to značilo 880.000 KM manje od izdavanja viza u državnom budžetu, a drugi razlog je što su se iz Evropske unije navodno požalili na potencijalno narušenu sigurnost zbog Saudijaca.

Ideji da bogati državljani Saudijske Arabije imaju olakšice prilikom ulaska u BiH posebno su se obradovali ugostitelji, hotelijeri i turistički radnici, kojima bi oni mogli spasiti predstojeću sezonu.

Iz istog razloga je Vlada Kantona Sarajevo ponudila Vijeću ministara da im refundira spornih 880.000 KM kako bi oni usvojili ovu odluku, vrlo važnu za privredu BiH. Dodali su i da priča o narušenoj sigurnosti nije logična s obzirom na to da Saudijska Arabija ne dozvoljava izlazak svojih državljana iz zemlje ukoliko postoji neki sukob sa zakonom.

Bez obzira na to, HDZ-ovi ministri su odlučili da bezvizni režim za Saudijsku Arabiju nije dobra ideja i time pokazali da im je politika iznad privrede i turizma Bosne i Hercegovine.

Dokaz za to su i saudijske aviokompanije koje su i uputile zahtjev Bosni i Hercegovini za ukidanje viza s obzirom na to da su preispitivanjem tržišta utvrdili da postoji velika potražnja za putovanjima u BiH, međutim naveli su da saudijskim turistima vize predstavljaju veliki problem.

Zbog negativne odluke Vijeća ministara BiH o ukidanju bezviznog režima, Flynas će, planiranih najmanje 10 sedmičnih letova iz Saudijske Arabije za BiH, preusmjeriti ka Albaniji, Azerbejdžanu, Uzbekistanu i Ukrajini koji imaju bezvizni režim sa Saudijskom Arabijom.

Izmjene za državljane Velike Britanije

Jedan dio Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o vizama BiH odnosi se i na državljane Velike Britanije što također nije usvojeno, međutim ovi državljani imaju mogućnost bezviznog ulaska u BiH.

Šef Odjela za konzularno pravne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zoran Perković navodi da se dio o Velikoj Britaniji odnosi na regulisanje ulaska ovih državljana nakon Brexita. Ističe da su stanovnici Velike Britanije i Sjeverne Irske oduvijek mogli ući u BiH bez vize, međutim sve je to bilo regulisano u okviru pravila za Evropsku uniju pa je sada potrebno ažurirati pravila za ulazak s ličnom kartom te države.

U Prijedlogu Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o vizama stoji “Prvi dio odluke usmjeren je prema izlasku Velike Britanije iz Evropske unije čime se ukazala potreba regulisanja mogućnosti ulaska u BiH državljana trećih zemalja koji posjeduju važeću višekratnu britansku vizu ili dozvolu boravka izdatu u Velikoj Britaniji”.

Također piše “Članom 3. ove odluke, bilo je potrebno urediti i mogućnost ulaska državljana Velike Britanije s ličnom kartom te zemlje”.

To znači da za državljane Velike Britanije nije potrebno ukidati bezvizni režim s obzirom na to da su oduvijek mogli ući u BiH, međutim pravila je potrebno uskladiti sa onima koja su važeća u Evropskoj uniji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79