HDZ predlaže: Dom naroda kao ključni faktor u izboru Članova CIK-a: Što to znači za BiH?

U nedavnom prijedlogu izmjena Izbornog zakona, HDZ je istaknuo želju za uključivanjem Doma naroda u proces izbora članova Centralne izborne komisije (CIK).

Prema ovom prijedlogu, članovi CIK-a bili bi odabrani od strane kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Trenutačno važeći zakon zahtijeva da članove CIK-a imenuju različiti organi, uključujući Visoko sudsko i tužilačko vijeće te Administrativnu komisiju Parlamenta BiH.Međutim, HDZ-ov prijedlog mijenja ovaj proces, omogućavajući Parlamentarnoj skupštini da izravno imenuje članove s liste kandidata.

Osim toga, prijedlog HDZ-a bi također proširio utjecaj političkih aktera u imenovanju članova CIK-a, prenoseći određene nadležnosti s nepolitičkih tijela na vođstvo oba doma Parlamenta.

Ovo bi moglo značajno promijeniti dinamiku izbora članova CIK-a, dodatno naglašavajući etničke aspekte u tom procesu.

U konačnici, HDZ-ov prijedlog predstavlja značajnu promjenu u načinu na koji se imenuju članovi CIK-a, a time i u strukturi političke moći u Bosni i Hercegovini.

Ova inicijativa izaziva rasprave o ravnoteži između političkih i nepolitičkih faktora u provođenju izbornih procesa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79