Ne može “borba” protiv korupcije rušiti Ustav FBiH i ulogu kantona

Ne može “borba” protiv korupcije rušiti Ustav FBiH i ulogu kantona


Odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) o izboru tužitelja i sudaca za posebne odjele Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda Federacije BiH, koji bi se trebali baviti slučajevima visoke korupcije, naišla je na brojne poteškoće. Nekoliko kandidata povuklo je svoje kandidature, što dovodi u pitanje uspostavu i rad ovog posebnog odjela.

Osim toga, osnivanje posebnog Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije izazvalo je prijepore oko podjele nadležnosti između entiteta i kantona. Dok su neki podržavali ovu inicijativu, drugi smatraju da je takav centralizirani pristup protivan interesima Hrvata u Federaciji BiH.

Prema podacima, u susjedstvu i na Zapadu većina slučajeva visoke korupcije i organiziranog kriminala rješava se putem redovnih sudova i institucija.  Stoga se postavlja pitanje učinkovitosti osnivanja posebnog Odjela, s obzirom na postojeće prakse u drugim zemljama.

Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH, donesen 2014. godine, još uvijek nije u potpunosti primijenjen u praksi. Iako su aktivnosti na primjeni ovog zakona počele od jeseni prošle godine, postoje brojne kontroverze oko njegove provedbe.

Posebno Federalno tužiteljstvo i sudski odjel trebali bi početi s radom od 1. septembra 2024., ali postoje sumnje u ostvarenje ovih planova. Mnogi smatraju da predloženi model centralizira sistem progona teških kaznenih djela, što je politički neprihvatljivo i suprotno načelima koje je postavila Europska komisija u procesu pristupanja BiH Europskoj uniji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija