Politika i nestabilnost odvraćaju strane investitore i dijasporu od Republike Srpske

U Republici Srpskoj, politička nestabilnost i sukobi sve više odbijaju strane investitore, a isto se događa i s dijasporom koja izbjegava ulaganja u ovu regiju. I dok vlast tvrdi da se grade autoputevi i ulaže u projekte, mnogi sumnjaju u te tvrdnje.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ističe da je Srpska najmanje zadužena u regionu i da servisira sve svoje obaveze, javlja BN. Navodi i statističke podatke koji, prema njemu, pokazuju rast BDP-a i nisku stopu zaduženosti.

Međutim, ekonomisti upozoravaju da te tvrdnje nisu u skladu sa stvarnim stanjem, posebno kada se isključi inflacija iz obračuna realnog BDP-a.

Uprkos stalnim najavama novih investitora i ulaganja, malo je konkretnih rezultata vidljivo, a strani investitori i dijaspora sve više izbjegavaju Republiku Srpsku.

Osim političke nestabilnosti, problemi s pravosuđem i korupcijom dodatno odvraćaju

– Kad izvršite isključivanje inflacije u obračun realnog BDP-a, onda ta stopa prema nekim projekcijama i MMF i Svjetske banke, se kreće oko tri posto rasta realnog BDP. Nisam vidjela da postoji podatak naših institucija, IRB je objavljivala ali nisam vidjela projekcije ni za nominalni rast ni za realni rast BDP“, kaže Jelena Trivić, ekonomista.

U takvim okolnostima, postavlja se pitanje da li je moguće očekivati bilo kakav značajan ekonomski napredak u zemlji koja se suočava s izolacijom, korupcijom i političkom retorikom koja nije usmjerena prema napretku naroda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79