Helez i Konaković ujedinjeni u zahtjevu za smjenu Zorana Galića

Helez i Konaković ujedinjeni u zahtjevu za smjenu Zorana Galića


Ministri Zukan Helez i Elmedin Konaković otvoreno su izrazili svoje stavove o aktuelnom pitanju razrješenja Zorana Galića, zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Dok Konaković upozorava na potencijalne proceduralne manjkavosti koje bi mogle rezultirati povratkom Galića na funkciju, Helez je jasan u svom zahtjevu da Galić bude smijenjen, a ne samo razriješen dužnosti.

“Mišljenja sam da Galić treba biti smijenjen, a ne razriješen na njegov zahtjev. On je trebao biti uhapšen i on je u bijegu. Logično je ako neko ne dolazi na posao neopravdano da će biti smijenjen”, izjavio je Helez.

Konaković, s druge strane, naglašava rizik koji bi mogao proizaći iz nepravilno provedenog procesa razrješenja, ističući kako Galić ne zaslužuje da ostane na poziciji koja je ključna za sigurnosni sistem BiH.

Prema njegovim riječima, postoje pravnici koji smatraju da bi Galić mogao iskoristiti proceduralne greške kako bi zadržao svoje mjesto, što Konaković naziva “vrlo lošim scenarijem”.

Vijeće ministara BiH nije uspjelo osigurati kvorum na vanrednoj telefonskoj sjednici, čime je odluka o razrješenju Galića na njegov lični zahtjev ostala neizglasana.

Ovakav razvoj događaja dodatno komplikuje situaciju, ostavljajući Galića i dalje na poziciji dok se ne riješi pitanje njegovog statusa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija