Foto: Facebook
Helez nakon što helikopteri OS BiH gase požar kod Bugojna: “Tu smo da spasimo i ljude i objekte i šumu”

Helez nakon što helikopteri OS BiH gase požar kod Bugojna: “Tu smo da spasimo i ljude i objekte i šumu”


Bugojnu prijeti najveći požar u posljednjih 100 godina. Gasiti se može samo helikopterima i kanaderima zbog minskog polja. Dodatnu situaciju otežava i najava meteorologa da neće padati kiša narednih 7 dana. Skoro u cijelom gradu se osjeti neugodan miris kažu čitatelji.

Helikopteri Oružanih snaga stigli u Veselu, te su odmah pristupili gašenju požara. Jedan helikopter može izbaciti 600-700 litara vode.

Predsjedništvo BiH je jednoglasno usvojilo zahtjev Ministarstva odbrane BiH da se odobre helikopteri za gašenje požara.

Prema riječima ministra odbrane BiH Zukana Heleza nema mjesta za paniku, i helikopteri će sve uraditi da požar stave pod kontrolu do kasnih večernjih sati jer će helikopteri biti na raspolaganju cijeli dan.

Tu smo da spasimo i ljude i objekte i šumu

“Tu smo jučer cijeli dan radili da završimo precedure da bi bilo sve zakonu i Ustavu ove države a da pomognemo civilnom stanovništvu. Evo dva helikoptera Oružanih snaga kao što sam danima objašnjavao su potpuno osposobljena da izvrše najsloženije zadatke.  Ovdje smo iznad naseljenog mjesta vesela i već 1 sat kako gase požar i nadam se da ćemo to uspješno završiti. Da spasimo i ljude i objekte ali i šumu.” – izjavio je Zukan Helez te je dodao za kraj.

Želim da se zahvalim i Predsjedništvu BiH i generalima Kneževiću i Ahmiću a naravno ovim pilotima, komadantima Halebiću i Agiću njegovom zamjeniku koji su najbolji i najiskusniji piloti. Pozivam sve lokalne zajednice da se obrate gdje ima požara. Mi smo spremni da odgovorimo na najsloženijim zadacima”

POGLEDAJ GALERIJU

Požar se uspješno stavlja pod kontrolu.

Major vazduhoplovne jedinice Oružanih snaha BiH ističe da će helikopteri biti na raspolaganju i sutra dok god se požar ne stavi pod kontrolu.

Foto: Bugojno-Danas


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija