Helikopteri OS BiH jučer gasili požar po 5 sati i izbacili 56.000 litara vode

Helikopteri OS BiH jučer gasili požar po 5 sati i izbacili 56.000 litara vode


Nakon kraćeg izviđanja požarišta, helikopteri Oružanih snaga BiH od jutarnjih časova gase požar u rejonu Garačkih Podova u blizini Bugojna, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Požarišta su prijetila da ugroze arheološko nalazište Crkvine i imovinu stanovništva na tom području.

“Nakon gašenja požara kod Vesele da su danas oba helikoptera letjela 10 dati tj jedan 5 drugi 5 i izbacili su 56.000 litara vode.”

-Ministar odbrane BiH Zukan Helez cijelo vrijeme nadzire gašenje požara na terenu, pružajući podršku pripadnicima Oružanih snaga BiH. Prilikom obilaska požarišta, ministar Helez se uvjerio u efikasnost helikoptera OS BiH u gašenju požara, ističući njihovu ključnu ulogu u zaštiti ugroženih područja kao i ovog vrlo vrijednog arheoloških nalazišta – kažu u Ministarstvu odbrane.

-Ovaj požar se proširio te prijeti da ugrozi arheološko nalazište na ovom prostoru. Apelujem na lokalne zajednice u kojima je aktivan požar te potrebna pomoć helikoptera pri gašenju da upute zahtjev Oružanim snaga BiH za pomoć pri gašenju požara. Naši helikopteri su u pripravnosti te će po dobivanju saglasnosti Predsjedništva BiH biti angažovani i gasiti požar – naveo je Helez.

Poruka iz RS-a: Helikopter iz Srbije bi do sada ugasio požar kod Bugojna i Mostara


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija