Hercegovci se pripremaju za sezonu požara

O požarima se već uveliko priča u Hercegovini, vatrogasci se spremaju i pobrajaju šta ima sve fali. Ljubinjskim vatrogascima značio bi koji par čizama i zaštitna odijela ali najviše vape za novim vozilo. Sada raspolažu sa dva stara kamiona koji se jedva kreću.

“Za ta vozila obično nema dijelova, teško možemo da ih remontujemo. Imamo veliki problem, to jedno navalno vozilo bi nam dobro došlo, jedna cisterna od 5 do 8 kubika mnogo bi nam značila da možemo adekvatno odgovoriti na požare koji dolaze”, kaže Srđan Milošević, komandir TVSJ Ljubinje za Nezavisne novine.

Gačani su na malo manjim mukama. Komandir kaže da su spremni za predstojeću požarnu sezonu.

“Mi nastojimo da svake godine izvršimo pripreme za požarnu sezonu, da opremu zanovimo. Ali ono što nama nedostaje kao VSJ Gacko jesu te uniforme za gašenje na otvorenom prostoru, one nam zaista nedostaju”, kaže Aleksa Vučković, komandir TVSJ Gacko, prenosi ATV.

Oprema se u ovom kršu brzo troši kažu iskusni vatrogasci. Sve veći problem je i ljudstvo.

“Imamo nekih nagovještaja da će biti i nešto opreme nešto i ljudstva”, kaže Neđo Ćuk, zamjenik komandira TVSJ Trebinje.

Hercegovina je ugrožena i od ostalih nepogoda ali ipak vatra je najveći neprijatelj kažu u Civilnoj zaštiti. Zato su danas sazvali sastanak cijele regije.

“Ovim putem apelujem na građane regije Hercegovine kada uoče požar da prijave nadležnim na 123 i 121 i onda da mogu zajedno da reaguju”, kaže Željka Ilić, područno odjeljenje CZ Trebinje.

Za istim stolom bili su svi komandiri vatrogasaca, rukovodioci Civilne zaštite, policijski inspektori ali i predstavnici dva šumska gazdinstva iz najjužnije regije. Svi se nadaju da će i ova godina proći sa što manje požara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79