Hercegovina ulazi u treći val, Krizni štab HNK-a uvodi restriktivnijie mjere?

Epidemiološka situacija u Mostaru u posljednjih nekoliko dana je pogoršana, kazali su iz Kriznog štaba HNK.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić potvrdio je da Hercegovina ulazi u treći val kada su u pitanju Covid pozitivni pacijenti.

– Došlo je do opterećena zdravstvenog sistema, samo jučer je primljeno 12 novih pacijenata u bolnicu. U Sarajevu imamo da su bolnice pune i traži se krevet više. Nadam se da mi nećemo doći do te situacije, a sve govori da se stanje pogoršava, istakao je Avdić te dodao da se razmatra uvođenju restriktivnijih mjera.

– Došli smo do zaključka da se mjere moraju pooštriti i primorati građane da se ove poštuju kako ne bismo došli do lockdowna, poručio je Avdić.

Vakcine AstraZeneca jučer su stigle i u Mostar, a u naredna dva dana biće distribuirane u sve zdravstvene ustanove na području kantona.

– Jučer je stiglo 550 doza vakcina za HNK. U dva dana će ići distribucija i čim stignu, djelatnici se mogu se cijepiti. Prioriteti su Covid bolnice, oni koju su za prijemnim pultovima u Domovima zdravlja, zatim i ostali djelatnici u zdravstvu, naglasio je Avdić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79