Heribert Holz: Njemački humanitarac koji je volio Bosnu i Hercegovinu

U sjećanje na Heriberta Holza, izuzetnog njemačkog humanitarca koji je posvetio 30 godina svog života pomoći Bosni i Hercegovini, Rheinische Post (RP) je istakao njegovu nevjerojatnu predanost humanitarnom radu.

Holz, socijalni radnik i profesor muzike, započeo je svoj humanitarni rad u Caritasu u Duisburgu 1968. godine, a nakon izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji početkom 1990-ih, posvetio se pomaganju ljudima u Bosni i Hercegovini. Bio je svjedok strahota rata i siromaštva stanovništva, što ga je motiviralo da organizira konvoje pomoći, prikuplja donacije i redovno putuje u Bosnu i Hercegovinu.

Jedan od projekata koje je posebno volio bio je osnivanje narodnih kuhinja u Zenici i Banjoj Luci, podržavajući ih putem svoje humanitarne organizacije Bosnienhilfe. Osim toga, sa suprugom Ursulom, proslavio je zlatnu godišnjicu braka 2021., a zajedno su proizvodili marmeladu čija je prodaja išla u korist humanitarnih projekata.

Holz je dobio mnoga priznanja za svoj rad, uključujući Njemački krst za zasluge, Medalju za zasluge Sjeverne Rajne-Vestfalije, papinski orden “Za crkvu i papu”, te je proglašen “Građaninom godine” u svom rodnom Duisburgu 2011. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79