HNK: Ulične akcije o trgovini ljudima

U srijedu, 20. marta u 11 sati, u velikoj dvorani MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona održat će se konferencija za novinare povodom početka kampanje koja ima za cilj podizanje svijesti potencijalnih žrtava trgovine ljudima. Ovu kampanju realizira Udruženje “Novi put” u suradnji s Koordinacijskim timom za borbu protiv trgovine ljudima HNK.

U sklopu zajedničke kampanje planirano je provođenje deset uličnih akcija u ruralnim i urbanim dijelovima HNK. Glavni cilj ovih akcija je podizanje svijesti o trgovini ljudima među ranjivim kategorijama i širom javnošću, te poticanje preživjelih žrtava da se aktivno uključe u procese razvoja politika suprotstavljanja trgovini ljudima.

Aktivisti Udruženja “Novi put” će tokom uličnih kampanja dijeliti informativne materijale o prevladavajućim oblicima trgovine ljudima, metodama vrbovanja te načinima zaštite i prijavljivanja potencijalnih i stvarnih slučajeva.

Bosna i Hercegovina je identificirana kao zemlja porijekla, tranzita i odredišta žrtava trgovine ljudima.

Prema prošlogodišnjem izvještaju Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država o trgovini ljudima, BiH je ocijenjena razinom 2, što ukazuje na to da se vlasti Bosne i Hercegovine ne pridržavaju u potpunosti minimalnih standarda za eliminiranje trgovine ljudima, ali ulažu značajna nastojanja u tom pravcu.

Ova kampanja provodi se u okviru projekta “Unaprjeđenje institucionalnog odgovora na trgovinu ljudima”, koji podržava Vlada SAD-a kroz USAID-ov Program podrške zaštiti ljudskih prava – USAID Inspire.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79