Foto: Jens Kalaene/zb/dpa
Hoće li i BiH slijediti evropski primjer ograničenja mobilnih telefona u školama?

Hoće li i BiH slijediti evropski primjer ograničenja mobilnih telefona u školama?


Evropske zemlje sve ozbiljnije pristupaju ograničavanju korištenja mobilnih telefona u školskim ustanovama, s jasnim ciljem zaštite mentalnog zdravlja učenika i unapređenja njihovog akademskog uspjeha. Slijedi pregled mjera koje su različite zemlje već usvojile ili planiraju usvojiti, a koje bi mogle poslužiti kao model i za Bosnu i Hercegovinu.

Iako Evropska unija još nije donijela pravila na nivou cijele zajednice, zabrinutost zbog negativnog utjecaja tehnologije na mlade sve više raste. Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, obećala je preduzeti mjere koje će se baviti ovim problemom, uključujući istragu uticaja društvenih mreža na mentalno zdravlje mladih.

Francuska: Francuska je već implementirala eksperimentalni program pod nazivom “digitalna pauza” u 180 srednjih škola. Program zahtijeva od učenika da ostave svoje mobilne telefone pri dolasku u školu, a cilj je smanjiti vrijeme koje djeca provode pred ekranima. Ova mjera, koja obuhvaća više od 50.000 učenika, mogla bi postati standardna praksa u cijeloj zemlji do 2025. godine.

Italija: U Italiji je vlada premijerke Đorđe Meloni od školske godine 2023/2024 zabranila korištenje mobilnih telefona u svim učionicama. Iako su tableti i računari još uvijek dopušteni uz odobrenje nastavnika, telefoni su potpuno isključeni iz upotrebe za vrijeme nastave.

Nizozemska: Nizozemska je proširila zabranu mobilnih telefona na sve osnovne i srednje škole. Mobilni telefoni su potpuno zabranjeni u učionicama, osim u situacijama kada su neophodni za učenje, poput lekcija o medijskim vještinama ili u slučajevima kada su potrebni zbog zdravstvenih razloga ili invaliditeta.

Belgija: U Belgiji, mobilni telefoni će biti zabranjeni u učionicama mnogih škola u francuskom govornom području od početka ove školske godine, kako je najavila nova vlada frankofonske regije.

Grčka: U Grčkoj, učenici moraju držati svoje mobilne telefone u školskim torbama tokom cijelog školskog dana. Javno vidljivo posjedovanje i korištenje telefona čak i tijekom odmora može rezultirati jednodnevnim izgonom iz škole.

Švedska: Švedska je izdala nove smjernice koje preporučuju da djeca mlađa od dvije godine budu potpuno izolirana od digitalnih medija, dok bi starija djeca trebala ograničiti svoje vrijeme pred ekranima.

Španija: U Španiji su neke regije već uvele zabrane i ograničenja, a Državno školsko vijeće Španije je odobrilo zabranu korištenja mobilnih telefona u osnovnim školama te postavilo ograničenja za srednje škole.

Slovenija i Hrvatska: Iako ne postoji jedinstvena nacionalna politika, škole u Sloveniji i Hrvatskoj imaju autonomiju da postave interna pravila o korištenju mobilnih uređaja, s nekim školama koje su već uvele potpune zabrane.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, iako su pojedine škole već zabranile nošenje telefona na nastavu, ne postoji jedinstvena praksa koja bi se odnosila na cijelu državu. Zabrana se trenutno primjenjuje u nekoliko škola, ali još uvijek nema široko usvojenih mjera. S obzirom na sve veći pritisak u Evropskoj uniji, moguće je da će i BiH u budućnosti uvesti slične mjere kako bi zaštitila djecu i promovirala socijalizaciju u školama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija