Hoće li i Crna Gora zatvoriti granicu za državljane iz BiH ?

Vlada Crne Gore će prema građanima Bosne i Hercegovine imati približno isti ili isti odnos kakav će imati Evropska unija rekao je za N1 Srđan Kusovac, savjetnik predsjednika Vlade i član Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Kusovac pojašnjava da je Crna Gora prije nekoliko dana morala donijeti određene odluke po pitanju ulaska iz BiH zbog zlopotreba koje su se dešavale.

“Odluka koju smo donijeli 19. juna, kako smo i tada rekli, nije bila usmjerena ka građanima Bosne i Hercegovine, ali je i njih pogodila. Tada smo uveli obavezu posjedovanja PCR testa za ulazak iz Bosne i Hercegovine. Razlog je bio taj što su pojedinci iz Crne Gore zloupotrebljavali činjenicu da su mogli iz Bosne i Hercegovine ući u Srbiju i kasnije se vratiti u Crnu Goru. Kasnije je istragom i testovima potvrđeno da su virus unijeli iz Srbije u Crnu Goru”, ističe Kusovac.

Iz Podgorice pojašnjavaju kako se Bosna i Hercegovina zbog toga našla na “žutoj listi” odnosno zemalja čiji građani mogu ući u Crnu Goru, ali i stranci koji žive u Bosni i Hercegovini, uz posjedovanje PCR testa i da se na istoj pored Bosne i Hercegovini nalazi još sedam zemalja.

“Sinoć smo donijeli odluku po kojoj ćemo politiku Crne Gore u potpunosti uskladiti s politikom Evropske unije čim ona bude zvanično saopštena. Dakle, onako kako bude odlučila Evropska unija tako će i najmanje uraditi i Crna Gora. Mi sigurno nećemo biti oštriji od Evropske unije, naravno da ćemo prema susjedima gledati da koliko je god to moguće, u skladu s politikom Crne Gore, budemo blaži. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, naravno, građani vaše zemlje su naši dragi gosti i dolaze u Crnu Goru na odmor i na putovanja i mi ih rado dočekujemo. Primjer, mali ali primjer, je da smo do te mjere relaksirali da građani Bosne i Hercegovine u tranzitu kojih je priličan broj slučajeva koji putuju za Albaniju ne tražimo im testove nego im omogućavamo da prođu kroz Crnu Goru bez testova”, kaže Kusovac.

Na pitanje kako se vlasti Bosne i Hercegovine odnose prema građanima Crne Gore nema nikakvih problema i da su građani Crne Gore zadovoljni odnosom prema njima u Bosni i Hercegovini.

“Ovo su informacije koje imamo od građana, ne od diplomata, kao što je to uvijek i bio slučaj s Bosnom i Hercegovinom nema nikakvih problema. Epidemiolozi razmjenjuju podatke i na osnovu toga se kreiraju politike i nikada nismo nikakve probleme. Ja bih to još malo raširio i rekao između Crne Gore i Bosne i Hercegovine postoji veliko razumijevanje u mnogim drugim poljima i nije ni bilo očekivano da bi se ovdje mogli desiti problemi”, napominje Kusovac.

Trenutna situacija s korona virusom u Crnoj Gori je pod kontrolom, Nacionalnog koordinaciono tijelo je u stalnom zasijedanju, sve što se dešavalo nakon iskorijenjivanja corone u prvom naletu je došlo zbog uvoza slučajeva iz drugih zemalja.

“Najviše uvezenih slučajeva je došlo iz Srbije. Jedan klaster, kako to nazivaju epidemiolozi, razvio se na samom sjeveru Crne Gore u Rožaju preko nekoliko osoba koje su boravile u Tutinu, jedan se razvio u Budvi preko nekoliko osoba koje su boravile na utakmici u Beogradu i vratile se preko Bosne i Hercegovine. Epidemiolozi su to uspjeli staviti pod kontrolu i trenutno nemamo drastičnog rasta koji nažalost gledamo u nekim državama regije”, kaže Kusovac.

Iz Vlade poručuju da situaciju drže pod kontrolom i da će nastaviti raditi ovim sistemom koji zasada ide na ruku i građanima i turistima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79