Hoće li i EPBiH svojim korisnicima izračunavati manje račune kako bi ih stimulisali da štede struju

Elektroprivreda bh. entiteta Republika Srpska najavila je uvođenje stimulativnih mjera štednje električne energije za domaćinstva.

Elektroprivreda RS: Za građane koji štede struju računi manji 30 do 100 posto

Prema toj najavi, od oktobra, pa u narednih šest mjeseci ona domaćinstva koja ostvare uštede u potrošnji struje, u odnosu na isti period 2021. i 2022. godine, računi biti smanjeni od 30 do čak 100 posto, u zavisnosti od toga koliko postotaka su one iznosile.

Iz Elektroprivrede RS-a su prošle sedmice najavili da će “račun za električnu energiju koji je u prosjeku bio 100 KM za prošli oktobar, za ovaj oktobar će koštati 45 KM ili 50 KM, ako je ostvarena ušteda od 20 posto kilovat sati, a ako ste imali račun od 70 KM, vi ćete očekivati u oktobru da platite oko 32 KM”.

Sada se spominje mogućnost da ovim stimulativnim mjerama budu obuhvaćena i javna i privatna preduzeća. Nema sumnje da će se ovim mjerama značajnom broju stanovnika u RS-u olakšati zima za koju još niko precizno ne može reći koliko će biti teška kada je u pitanju inflacija i energetska kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu.

Pokušali smo saznati da li će se nešto slično dešavati i u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, ali do objave ovog teksta na naše telefonske pozive i SMS nije odgovorio federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić, kao ni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, piše Faktor.

Ono što je dosad urađeno jeste odluka Vlade FBiH iz jula prema kojoj će za oko 70.000 najugroženijih korisnika u narednih pet mjeseci cijena struje biti subvencionirana za 20 KM, ukupno 100 KM. Također, donesene su smjernice za smanjenje potrošnje energije i energenata u FBiH, kojom se upozorava na važnost promjene ponašanja i racionalnog korištenja energije i energenata.

Šta očekuje ostale korisnike u neizvjesnoj, teškoj zimi koja je pred nama? Prošle sedmice Andelija je u razgovoru za Faktor poručio kako struja ne može biti alternativa skupom gasu.

– Struja se mora štedjeti. Ukoliko trend trošenja, a mi ga pratimo svakodnevno, bude u stalnom porastu, mi ćemo poduzeti određene korake. Mora se znati da alternativa grijanju na skupi gas ne može biti isključivo niti dugoročno električna energija. Može jedan mjesec i šta onda?

Na potezu su lokalne zajednice kao i kantoni da određenim mjerama, kao što je to, recimo, subvencioniranje, olakšaju stanovništvu. To je već uradila Vlada FBiH koja subvencionira električnu energiju – kazao je tada Andelija.

Ukoliko bi se u FBiH odlučili za stimulativne mjere štednje svim domaćinstvima, zašto ne i privredi, na dobitku bi bile sve strane.

Građani bi u ovim teškim ekonomskim vremenima manje novca izdvajali za struju, a EPBiH bi višak električne energije mogla prodavati na međunarodnim berzama, u posljednje vrijeme po izrazito visokim cijenama, čime bi se ostvarila zarada s kojom bi se moglo ići u nove investicije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79