Hoće li Sarajevo uvesti fond za finansiranje studenata?

Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo ne predviđa besplatnu školarinu za djecu šehida, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja te za djecu bez oba roditelja ako nisu iz KS.

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, rješenje ovog problema vidi u osnivanju Fonda solidarnosti za navedene, ali i za druge kategorije studenata.

“Nijednom mladom čovjeku ne smije biti uskraćeno obrazovanje zbog manjka novca. Djeca šehida, poginulih boraca, ratnih invalida, djeca bez oba roditelja bez obzira jesu li iz Sarajeva ili ne, ako ovdje studiraju, moraju imati besplatno školovanje. Međutim, pored njih isto to moraju imati svi studenti slabijeg imovinskog stanja, stoga je postojeće kategorije potrebno proširiti. Zato sam tražila da se izvrši finansijska procjena koliko bi nas godišnje koštalo da osnujemo fond za takve studente”, rekla je Bešlija.

Fond bi, kako navodi, imao i kriterije za apliciranje, a osim potpunog finansiranja neki studenti bi bili djelimično finansirani, sve u zavisnosti od finansijskog stanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79