Hoće li se odgoditi ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju?

Centralna izborna komisija (CIK) BiH traži od Vijeća ministara BiH da do 9. februara osigura 140.000 maraka za održavanje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici ili će u suprotnom morati da ih odgodi.

Iz CIK-a upozoravaju da su Doboj i općina Srebrenica obavijestili da su osigurali finansijska sredstva u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

Slali urgenciju

– Hitno je potrebno 140.000 KM iz budžeta institucija BiH kako bi mogli na vrijeme da realiziramo aktivnosti iz svoje nadležnosti za održavanja ponovljenih izbora – naglašeno je.

Dodaje se da je CIK prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija BiH sa obrazloženjem i popratnu dokumentaciju dostavio 28. januara Ministarstvu finansija i trezora, kao i urgenciju 2. februara, ali se Ministarstvo još nije oglasilo o tome.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH za „Avaz“ su kratko kazali da je zahtjev CIK-a dostavljen, te da će u skladu sa zakonskim procedurama biti dostavljeno mišljenje na odluku o dodjeli sredstava iz budžetske rezerve.

Nema para

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar tvrdi kako ova institucija nema sredstava za održavanje ponovljenih lokalnih izbora u Srebrenici i Doboju.

– Nažalost, situacija se ponavlja. Želimo vjerovati da nećemo doći u istu situaciju da moramo ponovo odgoditi datum izbora. Sredstva su potrebna za štampanje obrazaca i glasačkih listića. Posebno nas zabrinjava što imamo izjave visokih dužnosnika da mi pogrešno informiramo javnost, a da su sredstva osigurana. Sredstva nisu osigurana – istakao je Bakalar.

Ipak, stvarna situacija je nešto drugačija. CIK je u 2020. godini dobio 4,2 miliona KM samo za organiziranje lokalnih izbora u BiH. S obzirom da je još na snazi privremeno finansiranje institucija BiH, CIK može koristiti jednu četvrtinu tog iznosa za nastavak započetog izbornog procesa, jer se ne radi o novim lokalnim izborima već ponovljenim iz 2020. godine.

Sjednica u ponedjeljak

Kako saznajemo, odluka o dodjeljivanju sredstava uz popratnu uputu o mogućnosti korištenja sredstava iz prošle godine bit će razmatrana na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH. Prema najava predsjedavajuće Zorana Tegeltije, sljedeća sjednica Vijeća ministara BiH bit će održana u ponedjeljak, a na njoj će biti razmatran i budžet institucija za ovu godinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79