Foto: fbih.gov.ba
Hoće li se politike u BiH dogovoriti: Očekujemo zakon o električnoj energiji, gasu i južnoj interkonekciji

Hoće li se politike u BiH dogovoriti: Očekujemo zakon o električnoj energiji, gasu i južnoj interkonekciji


Tokom otvaranja 2. Sedmice energije i klime u Sarajevu, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, istakao je ključne tačke u pripremi zakona o električnoj energiji, gasu i Južnoj interkonekciji.

Lakić je naglasio da budućnost energetskog sektora Bosne i Hercegovine zavisi od strateške upotrebe raspoloživih resursa, koje u velikoj mjeri definiše nova legislativa koja teži integraciji u Evropsku uniju i poštovanju njenih normi.

Ministar Lakić i njegov kolega iz Republike Srpske, Petar Đokić, protekla dva mjeseca intenzivno su radili na usaglašavanju Zakona o električnoj energiji BiH, s očekivanjem da će prijedlog zakona uskoro biti upućen Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Osim toga, rad je usmjeren i na usvajanje Zakona o Južnoj interkonekciji, koji bi trebao unaprijediti tržišnu poziciju BiH i osigurati stabilno snabdijevanje prirodnim gasom.

Pred BiH je izazovan period pun obaveza prema Energetskoj zajednici i EU, u kojem novi zakonski setovi trebaju omogućiti građanima aktivnije uključivanje u proizvodnju električne energije. Ova mogućnost omogućit će im kontrolu nad vlastitim troškovima i doprinijet će energetskoj održivosti.

Posebno se naglašava značaj ovih zakona za privrednike, čija bi konkurentnost na tržištu mogla značajno porasti.

Vlada Federacije BiH i Ministarstvo nastavljaju sa usmjerenim aktivnostima na stvaranju uređenog ambijenta za efikasan razvoj svih segmenata energetskog sektora, usklađenog s pravilima i standardima Evropske unije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija