Hoće li zakon o zapošljavanju studenata pomoći u rješavanju nedostatka radne snage u BiH?

Hoće li zakon o zapošljavanju studenata pomoći u rješavanju nedostatka radne snage u BiH?


Usvajanje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim se studentima omogućava rad i prijava za rad donosi novu nadu za smanjenje nedostatka radne snage.

Ovaj zakon ne samo da pruža studentima priliku da steknu radno iskustvo i dodatni prihod, već također može imati značajan utjecaj na ekonomiju i tržište rada u zemlji.

Novi zakon omogućava studentima da legalno rade i budu prijavljeni, što znači da će imati pristup socijalnom i zdravstvenom osiguranju. Ovo može potaknuti veći broj studenata da traže privremene ili honorarne poslove tokom studija, čime bi se popunile praznine na tržištu rada, posebno u sektorima kao što su ugostiteljstvo, trgovina i uslužne djelatnosti.

Poslodavci će također imati koristi od ovog zakona jer će imati veći izbor radne snage. Mnoge kompanije često imaju poteškoća u pronalasku kvalificiranih radnika, a zapošljavanje studenata može pomoći u popunjavanju tih praznina. Osim toga, studenti donose svježinu i nove ideje u radno okruženje, što može dodatno unaprijediti poslovanje.

Dugoročni ekonomski efekti

Iako će zakon zasigurno donijeti kratkoročne benefite, dugoročni efekti mogu biti još značajniji. Studenti koji steknu radno iskustvo tokom studija imat će veću šansu za zapošljavanje nakon diplome, što može smanjiti stopu nezaposlenosti među mladima. Također, povećana radna aktivnost može doprinijeti rastu BDP-a i poboljšanju ekonomske stabilnosti zemlje.

Izazovi i prepreke

Međutim, važno je napomenuti da ovaj zakon možda neće u potpunosti riješiti problem nedostatka radne snage. Postoji rizik da poslodavci mogu iskoristiti jeftiniju radnu snagu, što bi moglo dovesti do nelojalne konkurencije i pritiska na plaće. Također, pitanje ostanka mladih u BiH ostaje ključno, jer mnogi studenti i dalje preferiraju odlazak u inostranstvo u potrazi za boljim prilikama.

Zaključak

Usvajanje zakona o zapošljavanju studenata u Federaciji BiH je korak u pravom smjeru i može donijeti mnoge benefite kako za studente, tako i za poslodavce i ekonomiju u cjelini. Ipak, za dugoročno rješavanje problema nedostatka radne snage bit će potrebne dodatne mjere koje će uključivati poboljšanje radnih uvjeta, povećanje plaća i stvaranje boljih prilika za mlade u Bosni i Hercegovini



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija