Ministar odbrane Helez podržao Smajićeve tvrdnje: BiH mora imati potpunu kontrolu neba

Ministar odbrane Helez podržao Smajićeve tvrdnje: BiH mora imati potpunu kontrolu neba


Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, tokom nedavne posjete Republici Bugarskoj, izjavio je da Bosna i Hercegovina mora imati potpunu kontrolu nad zračnim prostorom iznad cijele zemlje.

Ova izjava uslijedila je nakon dugotrajnih upozorenja Džemala Smajića, delegata iz stranke SBiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Smajić je još krajem prošle godine istakao da pitanje kontrole bh. neba i borba za zaštitu suvereniteta BiH u zračnom prostoru traje već tri decenije. Prema njegovim riječima, od 2019. godine započela je realizacija plana da se kontrola bh. neba u potpunosti prepusti Beogradu i Zagrebu.

U novembru 2023. godine, Helez je komentarisao Smajićeve navode, izjavivši da nije tačno da Bosna i Hercegovina nema kontrolu nad svojim nebom. Tada je tvrdio da se u Ministarstvu odbrane i Centru za nadzor u potpunosti nadgleda bh. nebo.

“Sada, nakon što je ministar Helez napokon priznao da sam bio u pravu i ponovio ono što sam govorio prošle godine, ponovo se probudila nada da bi se stvari mogle pomjeriti u pozitivnom pravcu,” kazao je Smajić.

Ova promjena stava ministra Heleza može označiti važan korak ka potpunoj kontroli zračnog prostora Bosne i Hercegovine i zaštiti njenog suvereniteta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija