Hota-Muminović: U novoj školskoj godini Kanton Sarajevo uvodi savremeni način podučavanja

Sarajevo, BiH - 13. januar 2021: Ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović smatra da ćemo sve manjkavosti u znanju koje su nastale kao posljedice izvođenja nastave u online okruženju, morati popravljati u nekim novim okolnostima kada se situacija stabilizira. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

Višednevno stručno usavršavanje odgajatelja, nastavnika, stručnih saradnika, pomoćnika direktora i direktora u javnim i privatnim ustanovama o temi kurikularna reforma u Kantonu Sarajevo počelo je jutros u Sarajevu.

Kurikulumi izrađeni na jedinstvenoj metodologiji koja nudi novi pristup podučavanju i učenju, činit će centralni dio kurikularne reforme, čija implementacija slijedi već od 1. septembra ove godine, odnosno od početka školske 2022/2023. godine na nivou devetogodišnjeg osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, te srednjoškolskog obrazovanja.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović je pojasnila da kurikularna reforma podrazumijeva da nastavnik ima jasnu sliku onoga šta želi postići sa učenikom po pitanju njegovih znanja i vještina, odnosno koje vještine treba da ima učenik kada završi jedan razred. Tome ga vode ishodi učenja.

– Drugi benefit je što sada imamo naglašenu međupredmetnu povezanost. Ranije su bile striktne granice između dva predmeta, čak i onih iz iste grupacije. Npr. između biologije i hemije postojala je granica, gdje je učenik posebno u oba predmeta učio fenomen fotositeze, pri čemu nije percipirao da se radi o istom fenomenu. Tako nije bilo ekonomičnosti u spoznaji i tu je uvijek bio problem. Sada smo obogaćeni cjelovitim pogledom na znanje, to je savremeni način podučavanja svugdje u svijetu – objasnila je ministrica Hota-Muminović.

Usavršavanje je organizirao Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Direktorica Instituta Senada Salihović podsjetila je da su u junu već proveli brojna usavršavanja odgajatelja, nastavnika i profesora, a da je sada prijavljeno oko 3.500 nastavnika, koji će narednih dana biti educirani za kurikularnu reformu i podučavanje prema ishodima učenja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79