Hrvati ne žele u OS BiH: Zbog manjeg interesa planira se novo popunjavanje vojne službe

Na javni oglas za prijem u profesionalnu vojnu službu (PVS) u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), raspisan za ukupno 500 pozicija, a koji je zatvoren 25. aprila, prijavile su se 874 osobe, kandidati za posao u početnom činu vojnika.

Načelnik Odjeljenja za regrutovanje, zadržavanje u službi i rezervne snage Uprave za personal Zajedničkog štaba OSBiH pukovnik Enes Sačić ocijenio je kako je odziv na spomenuti oglas u očekivanim okvirima, s obzirom na unutarnje i međunarodne okolnosti, te širok pristup tržištu rada.

Međutim, struktura kandidata po komponentama OSBiH, odnosno u pogledu zastupljenosti naroda (Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih) nije ravnomjerna, te se bilježi manjak kandidata za popunu pozicija iz reda hrvatskog naroda.

– Od ukupnog broja prijavljenih (874), 478 aplikacija kandidata i kandidatkinja je iz reda bošnjačkog naroda za 201 poziciju. Iz reda srpskog naroda imamo 341 prijavu za 88 pozicija koje su oglasom otvorene. Nažalost, imamo samo 52 aplikacije za 207 pozicija iz reda hrvatskog naroda, dok je iz reda Ostalih apliciralo troje kandidata za četiri predviđene pozicije – precizirao je pukovnik Sačić, odgovarajući na upit u vezi sa strukturom prispjelih prijava.

Najavio je, istovremeno, da će zainteresirani kandidati i kandidatkinje za PVS moći da apliciraju na ponovni javni oglas, koji će biti raspisan do kraja ovog mjeseca.

Kada se radi o etničkoj strukturi/zastupljenosti, ističe kako će biti potencirana popuna pozicija iz reda hrvatskog naroda, te da će ti kandidati imati lakši pristup s obzirom na više otvorenih pozicija.

Na upit o tome šta bi mogli biti razlozi slabijem odzivu kandidata za PVS iz reda hrvatskog naroda, Sačić navodi kako je to u prvom redu otvorenost granica, uključujući posjedovanje dvojnog državljanstva, odnosno širi pristup tržištima rada trećih zemalja, prvenstveno, zemalja Evropske unije (EU), a o čemu svjedoči sve izraženi trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, izražava očekivanje da bi poboljšanje stanja u pogledu socijalnog statusa pripadnika OSBiH moglo doprinijeti većoj zainteresiranosti za vojni poziv.

Mišljenja je kako se zapravo radi o svojevrsnoj “demografskoj slici” aktuelnog stanja u Bosni i Hercegovini, a koja se ne reflektira samo na OSBiH, nego i na brojne druge oblasti i branše.

– Mi bilježimo veliki broj poziva svakodnevno i oni se uglavnom odnose na ekonomski segment, odnosno pitanja o visini vojničke plate, slobodnog vremena i određenih benefita – pojašnjava Sačić.

Sada slijedi selekcija kandidata, potom test/provjera fizičke spremnosti (sklekovi, trbušnjaci, trčanje na 3.200 metara), nakon čega će biti obavljen intervju s kandidatima, a po utvrđivanju rang listi slijedi upućivanje na ljekarski pregled.

Kako je planirano, prijem prve naredne klase OSBiH bit će realiziran polovinom augusta, a druge krajem ove godine.

– Nastavljamo kontinuirano raditi na zanavljanju i popuni OSBiH bez obzira na aktuelne poteškoće i ograničenja, jer ljudi su najveći kapital i najvažniji resurs. MO i OSBiH maksimalno su angažirani u tom pravcu i uvjeren sam da ćemo i u ovoj godini ostvariti planirane aktivnosti – poručio je pukovnik Sačić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79