Hrvatska i Srbija na vrhu liste zemalja u Evropi koje bilježe visok broj smrtnih slučajeva na cestama

Švicarska saobraćajna agencija “Swiss E Vignette” nedavno je objavila rezultate svoje analize, fokusirane na procjenu bezbjednosti u saobraćaju širom Evrope. Korištenjem podataka Evropskog vijeća za sigurnost saobraćaja, agencija je istražila koje su zemlje u Evropi najopasnije za vožnju, odnosno koje imaju najviše smrtnih slučajeva na cestama.

Prema rezultatima istraživanja, najopasnija zemlja za vožnju u Evropi je Rumunija, gdje je u 2022. godini zabilježeno 85,81 smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Iako se radi o smanjenju od 10,26 posto u odnosu na 2012. godinu, kada je broj iznosio 95,62 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, Rumunija i dalje ostaje na vrhu liste najopasnijih zemalja.

Na drugom mjestu po stopi smrtnosti u saobraćaju je Srbija sa 82,65 poginulih na milion stanovnika. Ipak, primjećuje se napredak u posljednjih 10 godina, budući da je 2012. godine Srbija imala 95,01 poginulih na milion stanovnika.

Pet najopasnijih zemalja za vožnju u Evropi zaokružuju Bugarska na trećem mjestu sa 77,64 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, Hrvatska na četvrtom mjestu sa 71,20 i Portugal na petom sa 62,30 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

S druge strane, najsigurnije zemlje za vožnju i putovanje u Evropi su Norveška sa 21,38 smrtnih slučajeva na milion stanovnika, Švedska sa 21,72 smrtna slučaja, te Ujedinjeno Kraljevstvo sa 25,89 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Međutim, pitanje koje se nameće jeste gdje se Bosna i Hercegovina nalazi na ovoj listi. Naša zemlja nije uvrštena u ovu analizu, a razlog za to je prost statistički problem. Naime, iako se u BiH tačno zna koliko ljudi gine u saobraćajnim nesrećama, ne postoji pouzdana evidencija o ukupnom broju stanovnika u zemlji.

Prema zvaničnim podacima za 2022. godinu, u BiH je te godine poginulo 251 učesnik u saobraćaju. Ako se uzmu u obzir procjene da u zemlji živi maksimalno 3,2 miliona ljudi, dolazi se do broja od 78,4 poginulih na milion stanovnika. To implicira da BiH, iako nije uključena u ovu analizu, ne zaostaje mnogo za svojim susjedima na listi najopasnijih zemalja za vožnju, nalazeći se između Srbije i Hrvatske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79