Hrvatska još ni nakon 4 mjeseca nije dala saglasnost za Tegeltiju

Hrvatska još ni nakon 4 mjeseca nije dala saglasnost za Tegeltiju


Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, Milan Tegeltija, izabran je početkom marta ove godine od strane Predsjedništva BiH za novog konzula BiH u Rijeci.

Međutim, prošla su četiri mjeseca, a Hrvatska još uvijek nije dala saglasnost za njegovo imenovanje.

Tegeltijin izbor izazvao je brojne reakcije zbog njegovih afera i korupcijskih radnji. Unatoč tome, Tegeltija je prvo imenovan za savjetnika srpskog člana Predsjedništva BiH, a potom i za predsjednika Republike Srpske, prije nego što je predložen za konzula u Hrvatskoj.

Diplomatski stručnjaci smatraju da je Hrvatska svojim ćutanjem već dala jasan odgovor. Branko Nešković, bivši bh. diplomata, naglašava da se prema diplomatskim pravilima saglasnost za konzula obično čeka 45 dana do dva mjeseca. “Hrvatska, kao članica EU, neće prihvatiti osobu s Tegeltijinim reputacijom, posebno jer je na američkoj crnoj listi,” ističe Nešković.

Unatoč upozorenjima o problematičnom kandidatu, nadležni nisu reagovali. Politički analitičar Milenko Dačević smatra da konzul mora biti osoba s neprikosnovenim autoritetom, a ne neko s nejasnom prošlošću.

Opozicija u Republici Srpskoj također kritikuje izbor Tegeltije. Milan Miličević, predsjednik SDS-a, naglašava da trenutni predstavnici Republike Srpske nisu sposobni za ozbiljno predstavljanje na međunarodnoj sceni.

Igor Crnadak iz PDP-a smatra da je potrebno uputiti novi prijedlog za konzula. “Jasno je da Hrvatska neće Tegeltiju i da je Republika Srpska izabrala pogrešnog čovjeka. Sada je na predlagačima da upute novi prijedlog,” kaže Crnadak.

Ovo nije jedini slučaj problematičnog imenovanja. Fatih Kol, počasni konzul BiH u Panami, također je pod istragom zbog povezanosti s narko kartelima.

Prema nezvaničnim informacijama, mjesto konzula u Hrvatskoj navodno se priprema za Sinišu Mihailovića, bivšeg konzula BiH u Turskoj i nekadašnjeg urednika RTRS-a.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija