Hrvatska: Najstrože osuđujemo optužbe za zarobljenog Hrvata u Ukrajini

Hrvatska je najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

– Hrvatska “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima, stoji u priopćenju MVEP-a.

Dodaje se kako su službe u stalnom kontaktu i s obitelji pritvorenog.

Ministarstvo i nadležne službe u neprekidnom su kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, priopćeno je.

Prebeg je uhićen u maju kod Mariupolja. Optužen je za obuku za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu kao plaćenik te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka.

Samoproglašena proruska paradržava Narodna Republika Donjeck (DNR) objavila je da će pet stranaca koji su učestvovali u borbama u Ukrajini optužiti za plaćeništvo, kao i za pokušaj preuzimanja vlasti. Među njima je i Hrvat Vjekoslav Brebeg kojeg su Rusi zarobili.

Služba za medije glavnog tužitelja DNR-a saopćila je da za navedene zločine zakon predviđa kaznu doživotnog zatvora ili smrtnu kaznu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79