Hrvatska u šoku jer im je protjeran diplomata iz Srbije: “Nismo ovo očekivali”

Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije proglasilo prvog tajnika ambasade Hrvatske u Beogradu, Hrvoja Šnajdera, personom non granat zbog optužbe da je vrbovao za rad u SOA-i oglasili su se i zvaničnici Hrvatske.

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske izrazilo je žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog tajnika hrvatske ambasade u Beogradu proglasi perosnom non grata.

“U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu”, piše u saopćenju.

Hrvatsko ministarstvo navodi da se očekivala eskalacija odnosa uoči izbora u Srbiji, ali da nisu očekivali protjerivanje diplomata.

“Zabrinjava nas što protjerivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na uposlenike hrvatske ambasade u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata”, navodi se.

Dodali su da zadržavaju pravo odgovoriti na ovaj potez u vrijeme i na način koji odaberu.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije objavilo je saopćenje u kojem se ne navode razlozi za diplomatsku notu.

“Tokom profesionalnog angažiranja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću”, navodi se.

Srbijanski mediji tvrde da je Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) razotkkrila hrvatskog diplomatu koji je u Beogradu pokušao napraviti “agenturnu mrežu”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79