Advokati Ratka Mladića traže njegovo hitno puštanje zbog zdravstvenih razloga

Advokatski tim Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca koji trenutno izdržava doživotnu kaznu u pritvorskom centru Ujedinjenih nacija u Hagu, podnio je zahtjev za njegovo hitno oslobađanje iz zdravstvenih razloga.

Oni insistiraju na njegovom prebacivanju u Srbiju radi liječenja zbog ozbiljnih zdravstvenih problema.

Mladić, koji ima 82 godine, suočava se s ozbiljnim kognitivnim oštećenjima, a samo ove godine bio je hospitaliziran najmanje dva puta.

Njegovi advokati tvrde da bi u Srbiji mogao dobiti poseban tretman koji bi bio prilagođen njegovim medicinskim potrebama, a također bi se eliminisale jezičke barijere koje trenutno otežavaju komunikaciju i tretman u Hagu.

Ratko Mladić je bio komandant vojske bosanskih Srba i osuđen je za brojne ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici.

Njegova pravosnažna presuda donesena je 2021. godine nakon što je njegova žalba odbijena.

Nije još uvijek poznato kada će sudije Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), koji se bavi slučajem Mladića, donijeti odluku o ovom zahtjevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79