AP Photo/Darko Bandic
Hrvatska uoči kraja ljeta: Strani turisti se povukli, a potrošnja je opala

Hrvatska uoči kraja ljeta: Strani turisti se povukli, a potrošnja je opala


Hrvatska bilježi pad broja dolazaka stranih turista u juli, sa prvotnim procjenama koje ukazuju na smanjenje od oko pet posto u odnosu na prošlu godinu. Najveći pad zabilježen je s njemačkog tržišta, gdje je broj turista opao za gotovo deset posto.

Dok ugostiteljski sektor izvještava o padu prihoda, posebno na obali, stručnjaci navode da su visoke cijene u restoranima i trgovinama možda ključni faktor koji utječe na smanjenje potrošnje.

Fiskalizacija Porezne uprave pokazuje da su računi u ugostiteljskim objektima porasli za šest posto u odnosu na prošlu godinu, uz 17 posto više izdanih računa. Međutim, i dalje se bilježi pad potrošnje turista.

Jelena Tabak iz Udruženja ugostitelja navodi da su na obali rezultati znatno lošiji, s padom prihoda od 20 posto u odnosu na juli prošle godine. Istra je zabilježila najveći pad od 30 posto, Dalmacija između 10 i 20 posto, dok su otoci pogođeni padom od čak 50 posto.

Dok neki stručnjaci smatraju da su visoke cijene uzrok smanjenja potrošnje, dugogodišnji poduzetnik u turizmu Jasmin Šabić tvrdi da su pohlepa i precijenjene usluge glavni razlog.

On navodi da gosti često radije kuhaju kod kuće nego da plaćaju visoke cijene u restoranima. Šabić upozorava da će, ako se cijene ne prilagode, Hrvatska izgubiti atraktivnost kao destinacija za turiste koji traže dobar odnos cijene i kvaliteta.

S obzirom na trenutnu situaciju, turistički sektor se nada da će august donijeti bolje rezultate i nadoknaditi dio izgubljenog prihoda, ali brige zbog sve manje posjećenosti s njemačkog tržišta ostaju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija