Ako je prosječna plata 1364 KM, minimalna penzija bila bi oko 700 KM

Ako je prosječna plata 1364 KM, minimalna penzija bila bi oko 700 KM


Broj penzionera u Bosni i Hercegovini kontinuirano raste, što predstavlja ozbiljan izazov za penzijske sisteme u bh. entitetima. Prema podacima Udruženjea penzionera“Neretva” iz Mostara, broj se povećava se za oko 2.500 svake godine.

Kako bi sistem bio održiv, potrebno je imati najmanje tri osiguranika na jednog penzionera. Međutim, u Federaciji BiH taj omjer je sveden na manje od 1,2 radnika po penzioneru.

Prema predviđanjima, do 2031. godine broj penzionera mogao bi se povećati za dodatnih 96.167. Trenutno, redovna isplata penzija osigurana je zahvaljujući prelasku Zavoda MIO FBiH i Zavoda MIO RS-a na riznično poslovanje, koje omogućava mjesečno usklađivanje sredstava iz budžeta.

Uprkos ovim mjerama, mnogi penzionerui žive u siromaštvu ili na rubu siromaštva zbog rastućih troškova života i inflacije.

Stojan Livaja, predsjednik Upravnog odbora Udruženja penzionera “Neretva”, apelira na Vladu Federacije BiH da se promijeni Zakon o MIO kako bi se penzie usklađivale s rastom neto prosječne plate. Prema njegovim prijedlozima, minimalna penzija trebala bi biti najmanje 50 posto prosječne neto plate, što bi značilo povećanje s trenutnih 573,53 KM na 682 KM, s obzirom na prosječnu platu za april koja iznosi 1364 KM.

Prema sadašnjem Zakonu o MIO, penzije se usklađuju 15. aprila svake godine na osnovu 50% postotka rasta potrošačkih cijena i 50% postotka rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) iz prethodne godine.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija