Hrvatski branitelj invalidu JNA iz Srbije poklonio protezu: ‘Bivši neprijatelj sad je moj brat’

Ratni veteran iz Hrvatske, koji je bivšem vojniku JNA poslao protezu zamolio ga je da ostane anoniman jer ne želi da ga sredina, u kojoj živi, proziva radi ovakve geste.

Društvenim mrežama dijeli se objava jednog srpskog državljanina koji je kao vojnik agresorske JNA sudjelovao u ratu na tlu Hrvatske. Novica Kostić ranjen je u Karlovcu nakon samo pet dana ratovanja, imao je tada 30 godina.

Već dugi niz godina angažiran je kao mirovni aktivist preko neprofitne organizacije Centar za nenasilnu akciju koja okuplja ratne veterane iz Armije BiH, Vojske Republike Srpske krajine, HV-a i Vojske Jugoslavije. Od 2008. organiziraju zajedničke posjete mjestima stradanja civila i vojnika u ratu koji se 90-ih vodio na prostoru bivše Jugoslavije te sudjeluju na komemoracijama stradalih koje organiziraju lokalne i državne vlasti.

Teško je poverovati, nisam ni ja mogao da poverujem!Posle moje objave da ja nemogu da ostvarim svoje osnovno pravo kao…

Gepostet von Novica Kostić am Freitag, 14. August 2020

Novica Kostić živi na jugu Srbije, u Vlasotincu, gdje je predsjednik udruge ratnih vojnih invalida. Nakon što je objavio da sedam godina nosi istu protezu s raspadnutim stopalom i da nema pravo na novu, jučer ujutro iznenadio ga je paket koji mu je iz Hrvatske stigao preko Mađarske.

Naime, ratni veteran iz Hrvatske poslao mu je oblogu stopala za lijevu protezu C41 koju je, kako je napisao, teško nabaviti i nije jeftina. Uz nju je stiglo i pismo.

“Pismo koje je bilo unutra je bilo jako jako dirljivog sadržaja s puno topline, empatije i solidarnosti, čovjek pojašnjava da smo mi samo ljudi i da smo u istim problemima, kao da nam taj prokleti rat nikome ništa dobroga donio nije. Taj moj bivši neprijatelj, a sada već duže vrijeme prijatelj kaže da me je od momenta upoznavanja prihvatio kao prijatelja i brata”, napisao je Novica dodajući.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79