Hrvatski ugostitelji kažu da im ne fale turisti iz BiH: “Nemamo ništa protiv njih, ali…”

“Nemojte misliti da mi imamo nešto protiv gostiju iz BiH, dapače, svi su dobro došli, ali treba razgraničiti vikendaše i ljude iz BiH na odmoru koji ljetuju sa svojim porodicama”

Pune plaže na Makarskoj rivijeri zadnjih dana jula nisu nikakvo čudo. Ali, usred korona-krize vidjeti domaće i strane goste kako se brčkaju na plažama u Gradcu, Bristu, Zaostrogu uživajući u moru i suncu, ipak je dobar pokazatelj da nije sve tako crno kako se očekivalo na samom početku sezone, kada su plaže bile puste i prazne, piše Slobodna Dalmacija.

Plaže su poprilično dobro popunjene, u samom Gradcu ovih dana traži se mjesto više. Istina, gostiju je manje nego prošle godine, nema one tradicionalne masovnosti i vreve kao u mravinjaku. Za razliku od lani, vlasnici apartmana ne moraju stavljati ležaljke i peškire da bi zauzeli mjesto za svoje goste prije nego što dođu jednodnevni kupači iz BiH. Trenutačno mjesta ima za sve pa su plaže baš idealno mjesto za odmor.

Nema “paradajz” turista

– Nažalost, ova korona je donijela i nešto dobro na Makarsku rivijeru. Nema “paradajz turista” – prokomentarisali su iznajmljivači soba i apartmana iz Gradca, mjesta gdje je dosadašnjih godina bio najveći “pritisak” vikend-gostiju iz susjedstva.

Niko od njih to ne želi javno reći, ali “off the record” pričaju da takvi gosti koje dovoze autobusi na jednodnevne izlete iz čitave Bosne i Hercegovine samo zauzimaju mjesta na plažama, ne troše ništa i iza sebe ostavljaju smeće koje neko mora pokupiti. Nemojte misliti da mi imamo nešto protiv gostiju iz BiH, dapače, svi su dobro došli, ali treba razgraničiti vikendaše i ljude iz BiH na odmoru koji ljetuju sa svojim porodicama – ističe naš sugovornik.

Ovim drugima i sada je dopušten dolazak. Moraju imati rezervaciju smještaja, koji uključuje boravak duži od jednoga dana s uključenim spavanjem i negativan PCR test. Takvi su gosti dobrodošli, to više što većina njih ima vlastite kuće i stanove na potezu od Gradca do Drvenika.

Iako su prve prognoze govorile o potpunom krahu ovogodišnje turističke sezone, brojke turističkih zajednica govore da tradicionalni gosti, Poljaci, Česi, Slovaci unatoč korona-krizi nisu zaboravili dalmatinsku obalu.

I dok Dubrovnik kao aviodestinacija zbraja gubitke, na Makarskom primorju iznajmljivači soba i apartmana, uglavnom oni koji imaju ekskluzivne objekte za klijentelu dubljeg džepa, nisu nezadovoljni. Objekti su im popunjeni, a rezerviše se čak i za dogodine.

Jedan iznajmljivač s kojim smo razgovarali kaže nam da je mu je kuća rasprodana za ovu sezonu i polovinu 2021. godine. Ni sam nije očekivao ovakav buking zbog pandemije i svih problema koje je ona donijela, ali sezona je nadmašila sva očekivanja.

Brojni upiti za iduću sezone

– Nevjerovatno je koliko imamo upita za iduću sezonu i nisu to samo upiti već stižu i uplate rezervacija – kaže naš sugovornik, koji naglašava da je dosta objekata poluprazno, ali da se uglavnom radi o sobama i apartmanima niže kategorizacije, koji nisu popunjeni zbog izostanka gostiju iz Bosne i Hercegovine.

Anđelko Kujundžić, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja u Makarskoj, ističe da on i ostali iznajmljivači puno očekuju od avgusta. Za sada je popunjenost privatnog smještaja na oko četvrtini prošlogodišnjeg na području grada Makarske, dok je na jugozapadnom dijelu rivijere (Gradac, Brist, Podaca, Zaostrog) nešto lošija, jer su oni više orijentisani na goste iz BiH.

– Sve bi bilo bolje kad bi nam stigli naši tradicionalni gosti iz Bjelorusije i Litve, ali zbog korone je to nemoguće. Oni bi trebali prespavati jednu noć u Češkoj i Slovačkoj jer im je predalek put. Ali zbog ove korone to ne mogu, pa nam i ne dolaze – veli Kujundžić, koji sve nade u ovoj sezoni polaže na Poljake.

– Oni sjednu poslijepodne oko pet sati u automobil i evo ih kod nas u Makarskoj iduće jutro – govori Kujundžić.

Nije istina da Hvar “zjapi prazan”

Zadnjih dana jula u gradu Hvaru borave 3993 gosta, što je 58 posto u odnosu na lani. Trenutačno su najbrojniji Nijemci, Slovenci i Poljaci, a najveće povećanje imaju iz Češke:

– To je rezultat odlične promotivne kampanje koju smo proveli na europskim tržištima, kada smo ugostili novinare i televizijske ekipe iz zemalja čiji stanovnici na Hvar dolaze svojim automobilima – kazao nam je Petar Razović, direktor TZ Hvar.

– U avgustu očekujemo povećanje noćenja od 10 do 15 posto, prvenstveno povećanjem dolazaka aviogostiju iz Velike Britanije i Skandinavije, što ulijeva optimizam u sezonu – dodao je Razović.

Smetaju mu priče o tome kako Hvar “zjapi prazan”, jer to je, kaže, daleko od istine.

– Gledajući prve procjene, gdje smo komunicirali s javnošću kako “sanjamo” 30 posto lanjskog turističkog prometa, sadašnje brojke pokazuju da se u Hvaru i u ovoj izazovnoj godini turistički snovi ipak ostvaruju – zaključio je.

Gradonačelnik Rikard Novak svjestan je kako je borba s posljedicama pandemije u gradu koji živi od turizma – doslovno borba za egzistenciju, ne samo za građane, nego i za budžet.

Borba nije laka

– Prihodi su osjetno manji, ali trudimo se to premostiti na najbolji mogući način. I s ograničenim budžetom dajemo maksimum, servisne službe i bez sezonskih radnika trude se funkcionirati na najvećem mogućem nivou. Otvaraju se hoteli, gotovo 80 posto ugostitelja otvorilo je vrata, pa iako situacija nije ni blizu one na koju smo navikli, vjerujemo da ćemo tešku sezonu uspješno prebroditi – veli Novak.

– Borimo se svi i nije lako, ali raduje me što dijelim mišljenje velikog broja naših građana koji ovu situaciju doživljavaju kao priliku da pojačamo trend pokrenut posljednjih godina. Promjena profila gostiju, duži boravak u destinaciji, dobri rezultati u nautičkom turizmu i sve veći interes za prirodnu i kulturnu baštinu osnova su novog vala u hvarskom turizmu za koji se nadamo da će nas odvesti u neke sigurnije i bolje vode – kaže Novak.

Turistička je sezona u Hvaru proteklih godina trajala punih sedam mjeseci. Na početku ove pitali su se hoće li je uopće biti. Danas su ipak zadovoljni razvojem situacije.

– Grad Hvar izašao je u susret svojim privrednicima smanjenjem najma i poreza za javne površine za 75 posto ukupnoga godišnjeg iznosa, korisnici poslovnih prostora koji nemaju ranijih dugovanja dva kvartala oslobođeni su plaćanja komunalne naknade, zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada oslobođeni su plaćanja zakupnine tri mjeseca – objašnjava nam gradonačelnik Novak.

Optimizma, osjećamo, ne manjka. Kako je i red, piše Slobodna Dalmacija.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79