Husein Mujanović danas u Beogradu čeka presudu: Proces koji će ogoliti odnos Srbije prema BiH

Viši sud u Beogradu danas bi trebao izreći presudu Huseinu Mujanoviću, bivšem pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji se pune dvije godine nalazi u pritvoru nakon što ga je uhapsila srbijanska policija pod optužbom da je počinio ratni zločin.

Proces je to čiji epilog dolazi u najbolnijem i najemotivnijem trenutku s obzirom na to da se za nekoliko dana obilježava 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Stoga će presuda definitivno usmjeriti neke buduće odnose Srbije i BiH.

Prema optužnici, u periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je vodila Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), bilo je oko 30 srpskih zatvorenika. Zatvorenici su, prema optužnici, držani u lošim uslovima i zlostavljani, neki od njih su pretučeni u obližnjem skloništu, a šest ih je umrlo zbog posljedica premlaćivanja.

Husein Mujanović je negirao navode optužbe, kazavši da se takve tvrdnje baziraju samo na izjavama svjedoka koji su ih mijenjali posljednjih 20 godina.

Tužilaštvo je zatražilo čak 15 godina zatvora za Mujanovića.

Ovo je slučaj koji definitivno može utjecati na buduće odnose BiH sa Srbijom, a prije svega zbog dvostrukih aršina naših istočnih susjeda u pogledu tretiranja optužnica za ratne zločine. Tako Srbija godinama štiti i ne želi BiH isporučiti osuđenog zločinca i krvnika Tuzlanske kapije Novaka Đukića. Istvoremeno, Srbija provodi svoje procese i hapsi bivše pripadnike Armije RBiH.

Postoje indicije da bi Mujanović doista mogao biti osuđen, a to će tek onda otvoriti veliki broj pitanja između BiH i Srbije.

Pored Mujanovića, Srbija vodi proces i protiv još jednog pripadnika Armije RBiH i to Osmana Omanovića kojem na teret stavljaju zlostavljanje Srba u logoru Rasadnik u mjestu Gornji Rahić kod Brčkog.

Da li je Srbija namjerno tempirala izricanje presude Mujanoviću nekoliko dana prije 11. jula, kada su emocije jače i kada su ratne rane svježije, otvoreno je i legitimno pitanje. U svakom slučaju, jednostran odnos prema pravdi utjecat će na odnos dviju država i nametnuti neke nove teme i preispitivanje odnosa.

Presuda Mujanoviću bi trebala biti izrečena u 13 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79