I Ukrajinke idu u rat: Genetski fond je osiguran, Ruse ćemo ubiti kao pse

Pripadnice ukrajinske vojske su dan prije Međunarodnog dana žena, 8 marta, poslale snažnu i nezaboravnu poruku ruskoj vojsci, obećavši da će braniti svaki pedalj svoje zemlje.

U videu u kojem se vidi sedam žena pripadnica ukrajinske pješadije, jedna od njih izgovara sljedeće riječi:

“Mi smi žene Ukrajine. Blagoslovile smo svoje muškarce da štite našu zemlju. Već smo odvele djecu na sigurno i genetski fond naše nacije je obezbjeđen. Pridružile smo se muškarcima i ukrajinskoj vojsci. Uništit ćemo neprijatelja na svakom pedlju ukrajinske zemlje, u svakom našem gradu, selu, šumi ili polju. Za svako dijete, ženu, starca, uništenu kuću, ulicu ili štalu – strijeljat ćemo vas kao bijesne pse. Slava Ukrajini, smrt neprijateljima!”

nače, Washington Post je objavio da po informacijama kojima raspolažu, žene čine ukupno 15 posto ukrajinske vojske, dok ta cifra ide i do 17 posto prema nekim ukrajinskim izvorima, piše N1.

Ovo je izrazito visok postotak imajući u vidu da je prema NATO-ovim podacima, zastupljenost žena u vojsci viša samo u Mađarskoj, gdje iznosi 20 posto. U SAD-u je 17 posto dok je u Francuskoj 16 posto.

Žene u ukrajinskoj vojsci odlaze u izviđačke bataljone, koji su inače jedni od najopasnijih jer prvi idu u neprijateljsku teritoriju i najdublje zalaze u nju.

Olena Bilozerska je čak dobila status legende u Ukrajini jer je za vrijeme rata u Donbasu 2017. godine kada je sa udaljenosti od 200 metara ubila 10 proruskih separatista koji su se približavali njenom položaju nakon što su otkrili gdje se krije.

Ukrajinke uživaju posebno poštovanje među domaćom i međunarodnom publikom zbog svoje hrabrosti i požrtvovanosti.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79